Raad van State vindt aanvullende zorgplicht onnodig

17 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De Raad van State vindt de zorgplicht van banken die Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verregaand in de wet wil vastleggen onnodig. Dit schrijft de Raad van State in een gepubliceerd advies.

In het civiele recht bestaat al een zorgplicht voor financiële dienstverleners aldus de Raad van State. Bovendien kunnen consumenten naar de burgerlijke rechter stappen om schadeloosstelling te verkrijgen. De Raad zet hiermee vraagtekens bij nut en noodzaak van een algemene zorgplicht als een aanvulling op de Wet financieel toezicht.

Raad van State

Vergaande zorgplicht neemt verantwoordelijkheid klant weg

Verder krijgt de zorgplicht een heel ruim bereik. Het valt volgens de Raad van State niet uit te sluiten dat de consument minder verantwoordelijkheid neemt, omdat banken ervoor verantwoordelijk lijken te worden dat de consument uiteindelijk een goede beslissing neemt.

Dijsselbloem wil een algemene zorgplicht vastleggen in de wet. Zo wordt volgens de Minister gewaarborgd dat financiële dienstverleners in het belang van de klant handelen. De wettelijke verankering van de zorgplicht volgt uit het regeerakkoord.