Duurzaam sparen en beleggen 6% totale markt

28 november 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

In 2015 is het totaal door Nederlandse geplaatste vermogen in duurzame spaar- en beleggingsproducten gestegen met 11,4% naar €30,9 miljard. Volgens onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) komt het marktaandeel van duurzame spaar- en beleggingsproducten daarmee op 6% van de totale Nederlandse markt voor sparen en beleggen.

Ieder jaar brengt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), de belangenvereniging voor duurzame beleggers in Nederland, de samenstelling en grootte van de Nederlandse markt voor duurzaam sparen en beleggen in retail en private banking in kaart. De editie van 2016 is het zestiende jaar op rij dat het onderzoek – dat mede mogelijk wordt gemaakt door sponsors ABN AMRO, ASN Bank, ING Nederland en Triodos Bank – wordt uitgevoerd.

Historische ontwikkeling duurzaam beleggen

Uit het onderzoek blijkt dat in 2015 de markt voor duurzaam sparen en beleggen in Nederland in waarde is gestegen naar €30,9 miljard. Dat is een toename van 11,4%, die er voor zorgt dat duurzaam sparen en beleggen nu goed is voor circa 6% van de totale Nederlandse markt voor sparen en beleggen. Gekeken naar de verschillende onderdelen van de markt voor duurzaam beleggen en sparen is het beeld echter niet overal positief.

Zo is voor het eerst in jaren tijd het duurzame spaargeld in Nederland gekrompen. In 2015 werd een daling geregistreerd van 2,2% naar een marktgrootte van €15,8 miljard. Tegelijkertijd groeide vorig jaar de totale Nederlandse spaarmarkt met 4,1%, waardoor het marktaandeel van duurzaam sparen nog harder daalde. Ten opzichte van de totale markt van €389 miljard beslaat de markt voor duurzaam sparen nu nog 4%. Dat is wel veel hoger ten opzichte van 2007, toen het marktaandeel nog op 1,7% lag.

In tegenstelling tot de duurzame spaarmarkt steeg de waarde van de duurzame beleggingsmarkt in 2015 gestaag met 30,6%. Deze bedraagt nu €15,1 miljard – goed voor een marktaandeel van 13% in 2015 op een totale markt van €115,7 miljard. De groei is mede veroorzaakt door de sterke aanwas van nieuwe duurzame beleggingsproducten die door banken op de markt werden geïntroduceerd. “De intrinsieke groei van regulier duurzaam beleggen, relatief aan hetzelfde productenuniversum uit de studie over 2014, bedroeg €2 miljard. Het nieuw meegenomen aanbod bedroeg €1,3 miljard. Dit is groei die vóór 2015 is gerealiseerd, maar pas dit jaar in de cijfers terugkomt”, vertellen de onderzoekers.

Langetermijntrend duurzaam sparen

De waarde van groene, fiscaal vrijgestelde, beleggingen in Nederland bleef in 2015 relatief stabiel op €1,1 miljard. Dat is volgens de onderzoekers opvallend doordat dit bedrag de afgelopen jaren juist is gekrompen. Groene spaarproducten zagen wel een lichte uitstroom van 4,3% naar €3 miljard.