Spaarrente daalt verder in derde kwartaal 2016

09 november 2016 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

In het derde kwartaal van 2016 is de gemiddelde spaarrente nog verder gedaald. De gemiddelde rente voor een saldo van €10.000 ligt momenteel nog net boven de halve procent (0,53%). Een jaar geleden was dat nog 0,96%, blijkt uit de Spaarrente Barometer derde kwartaal van MoneyView.

Ieder kwartaal stelt MoneyView, een onafhankelijke onderzoeks- en benchmarkinstituut voor financiële dienstverleners, de Spaarrente Barometer op. In de Barometer brengt het instituut de ontwikkeling van de spaarrentes bij de 32 aanbieders op de Nederlandse spaarmarkt in kaart.

MoneyView - Spaarrente daalt verder

In het derde kwartaal van 2016 is een lichte stijging te zien van het aantal wijzigingen ten opzichte van het tweede kwartaal, blijkt uit de barometer. Werden er in het tweede kwartaal nog 36 dalingen doorgevoerd, in Q3 waren het er 38. Van de 32 aanbieders op de Nederlandse spaarmarkt hebben in het derde kwartaal 28 aanbieders de rente van in totaal 68 spaarproducten naar beneden bijgesteld. Bij 10 aanbieders daalde de rente in deze periode zelfs twee keer.

Van alle producten op de Nederlandse spaarmarkt heeft er nog slechts één product een rente van 1% of hoger – RegioBank Eigen Huis Sparen. Bij dit product bestaan echter wel beperkende voorwaarden voor het opnemen van spaargeld, in de vorm van opnamekosten. Bij producten zonder beperkende voorwaarden ligt het hoogste spaarrentetarief momenteel op 0,80% bij Knab en Nationale-Nederlanden. De rentetarieven bij de traditionele grootbanken zou volgens MoneyView steeds dichter bij de nul komen.