RNHB Hypotheekbank overgenomen door consortium

21 september 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

FGH Bank heeft een overeenkomst getekend met CarVal Investors en Vesting Finance voor de verkoop van RNHB Hypotheekbank. Het label van FGH Bank wordt – onder voorbehoud van een aantal voorwaarden – inclusief personeel en kredietportefeuille ondergebracht bij Vesting Finance.

RNHB Hypotheekbank, voorheen bekend als ‘de Rijnlandse Hypotheekbank’, werd opgericht in 1984. De bank heeft zich gespecialiseerd op het gebied van beleggingsvastgoed, en verstrekt leningen voor kleinschalig commercieel vastgoed en voor woningen die bestemd zijn voor de verhuur of doorverkoop. RNHB is onderdeel van vastgoedbank FGH Bank en een volledige dochter van de Rabobank Groep.

RNHB Hypotheekbank overgenomen door consortium

In lijn met de strategie van Rabobank is RNHB onlangs in de verkoop gezet. De grootbank wil haar balans verlichten – RNHB beschikt over een kredietportefeuille ter waarde van €1,7 miljard. Daarnaast heeft de hypotheekbank een klantenportefeuille van ruim 9.000 leningen en een personeelsbestand van 60 werknemers.

Een koper voor de vastgoedspecialist werd gevonden in een consortium van CarVal Investors, een wereldwijde speler op het gebied van alternatieve investeringen, en Vesting Finance, een financiële dienstverlener die zich onder meer richt op credit management, financial servicing en het beheer van schuldenportefeuilles voor zichzelf en voor derden. Vesting Finance is sinds de overname in mei 2016 een dochteronderneming van Arrow Global Group, een Britse beursgenoteerde handelaar en beheerder van kredietportefeuilles.

De kopers hebben zich gecommitteerd aan de klanten en medewerkers van RNHB en hebben plannen om de bank verder te laten groeien. Naar verwachting zal het verkoopproces eind 2016 worden afgerond. Het consortium is ondertussen begonnen aan het verder vormgeven van de transitie van RNHB Hypotheekbank naar Vesting Finance. De Ondernemingsraden van de verschillende partijen moeten zich echter eerst nog uitspreken over de overeengekomen overnamedeal.