Sociaal impactfonds ontvangt miljoenen van ASN en ASR

06 september 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Social Impact Ventures (Social IV) heeft twee miljoeneninvesteringen ontvangen uit de financiële sector. Verzekeraar ASR investeert €5 miljoen in het sociaal beleggingsfonds, terwijl ASN Venture Capital Fonds – onderdeel van ASN Bank – een bedrag van €3 miljoen investeert. De investeringen worden ingezet als groeikapitaal voor sociale ondernemingen.

Social Impact Ventures (Social IV) is een onafhankelijk impactfonds dat groeikapitaal verschaft aan sociale ondernemingen. Het sociaal beleggingsfonds richt zich hierbij op ondernemingen met een financieel gezond bedrijfsmodel en een meetbaar positieve impact op mensen en natuur. Voorbeelden van ondernemingen die groeikapitaal hebben ontvangen van Social IV zijn Taxi Electric en Afval Loont. Naast financiële ondersteuning biedt het fonds de ondernemers ook hulp op bedrijfskritische vlakken als marketing, sales en professionalisering.

Investing in the future of Dutch social enterprises

Het fonds heeft recentelijk bekend gemaakt dat het beheerde vermogen is gestegen naar €40 miljoen, waarmee Social IV het grootste onafhankelijke impactfonds van Nederland is geworden. De groei in het beheerd vermogen is afkomstig van twee miljoenen investeringen vanuit de Nederlandse financiële sector. Vanuit de verzekeringsbranche heeft ASR een bedrag van circa €5 miljoen in het fonds gestoken.

Jack Julicher, directeur Group Asset Management bij ASR: “Zoals de meeste collega’s wel weten investeren wij de premies van onze klanten op een maatschappelijk verantwoorde manier. De strategie van Social IV past uitstekend bij onze ambities, door de unieke combinatie van financieel èn duurzaam rendement. Het team focust op veelbelovende MKB-ondernemingen met een positieve maatschappelijke impact in de Nederlandse samenleving en heeft ons vertrouwen gekregen dankzij de aanwezige expertise en ervaring.”

Naast ASR heeft Social IV ook een miljoeneninvestering ontvangen van ASN Bank. ASN Venture Cpital Fonds, onderdeel van ASN Beleggingsfondsen, heeft een bedrag van €3 miljoen geïnvesteerd in het fonds. Stephan Langen, senior manager ASN Beleggingsfondsen: “De keuze om te beleggen in Social IV is gebaseerd op de unieke werkwijze van het fonds. Het beperkt zich niet tot investeren, maar is actief betrokken bij het management van de ondernemingen waarin het participeert. Dat draagt bij aan hun prestaties. Het fonds heeft bovendien een unieke, gestructureerde manier om de impact van de bedrijven te meten en erover te rapporteren. Deze belegging draagt daarmee bij aan een duurzame, rechtvaardige samenleving.”

Warner Philips, partner van Social IV: “De commitment van ASN Bank, pionier en voortrekker op het gebied van duurzame investeringen en een toonaangevende private equity speler als ASR, laat goed zien dat impact investing mainstream gaat. We zijn uiteraard bijzonder trots dat beide partijen aan boord zijn. Ons doel is om de komende jaren in zo’n vijftien tot twintig sociale ondernemingen te investeren.”