ING: Nederlanders verdienen 93 euro pp op de vrijmarkt

09 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Nederlanders hebben meer verdiend op de vrijmarkt dan vorig jaar. Verkopers staken gemiddeld €93 per persoon in hun zak. Dat is €7 meer dan vorig jaar en zelfs iets boven hun verwachtingen. De totale omzet bedroeg €186 miljoen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ING naar de vrijmarktverkopen op Koninginnedag.

Meer verdiend ondanks slecht economische klimaat
Ondanks het gure economische klimaat hebben verkopers meer verdiend dan in 2012. De omzet steeg naar € 93 per persoon. Vorig jaar gingen verkopers met gemiddeld €86 per persoon naar huis. De totale vrijmarktomzet steeg van €160 miljoen vorig jaar naar € 186 miljoen dit jaar.

ING Vrijmarkt

Troonswisseling extra reden voor vrijmarkt bezoek
De inhuldiging van Willem-Alexander maakte Koninginnedag extra bijzonder. Voor één op de tien Nederlanders was het speciale karakter van 30 april 2013 een extra stimulans om aandacht te besteden aan Koninginnedag. De troonswisseling lijkt een positief effect gehad te hebben op de opkomst en omzet op de vrijmarkt. Juist onder Nederlanders die zeiden Koninginnedag dit jaar te vieren vanwege de troonswisseling, waren relatief veel vrijmarktbezoekers.

Koopjesjagers stimuleren omzet
De economische omstandigheden doen er wel degelijk toe voor kopers die de vrijmarkt bezoeken. Bijna een kwart (24%) van de vrijmarktbezoekers was voor Koninginnedag van plan niet teveel geld uit te geven, bijna één op de vijf (18%) was juist van plan om op de vrijmarkt op koopjesjacht te gaan. Terwijl sommige bezoekers dus minder uitgaven, hebben koopjesjagers de omzet juist gestimuleerd.