BKR: Betalingsachterstanden op leningen nemen af

28 juli 2016 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening is het eerste halfjaar van 2016 gedaald. Dit is de eerste keer dat Bureau Krediet Registratie (BKR) een daling meet sinds de economische crisis. Dit blijkt uit de BKR Kredietbarometer.

Ruim 6.300 minder
Begin dit jaar hadden volgens de BKR Kredietbarometer 777.788 mensen een betalingsachterstand op hun lening. Nu is dat aantal gedaald naar 771.478. Een afname van 6.310 mensen met een betalingsachterstand op een lening.

Stijging tijdens crisis
Vanaf 2011 nam het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun lening juist toe. De afgelopen vijf jaar steeg het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening met ruim 143.000 naar het totaal van 777.788 begin dit jaar.

BKR - Betalingsproblemen

Gepast optimisme
Hoewel er sprake is van een trendbreuk en positieve ontwikkeling bij betalingsachterstanden op leningen, is BKR gepast optimistisch. Het palet aan betalingsachterstanden is immers breed en neemt in z’n totaliteit toe. Uit onderzoek blijkt dat vooral het aantal huishoudens met een betalingsachterstand bij de fiscus, een huurachterstand of betalingsachterstanden bij zorgverzekeraars en energieleveranciers toeneemt. Deze schulden worden niet bij BKR geregistreerd.