ING'er en judoka Esther Stam op weg naar Spelen Rio

18 juli 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Esther Stam - judokampioen en agile scrum master Risk Services bij ING - gaat binnenkort naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dankzij het programma Gold on the Workfloor kan ze haar judo combineren met haar werk. Dat programma geeft Nederlandse topatleten de kans om te werken én te trainen. 

Esther Stam
Judo is geen sport voor watjes. Eén-op-één de strijd aan gaan, proberen je tegenstander op de rug te krijgen: ING-medewerker Risk Services Esther Stam vindt het heerlijk. Het begon met landelijke competities. Op haar 15e won ze de Europese jeugdkampioenschappen. En nu is ze zo goed, dat ze mag meedoen met de Olympische Zomerspelen 2016 in Rio.

Stam is in 2013 bij ING in dienst gekomen. Dankzij het programma Gold on the Workfloor kan ze haar judo combineren met haar werk. Dat programma geeft Nederlandse topatleten de kans om te werken én te trainen. Stam werkt parttime bij ING. Flexibele werktijden, zodat ze tijd heeft om te trainen. Werken biedt financieel meer houvast. 

Esther Stam - ING

Bij ING is ze ‘agile scrum master’, een rol die goed past bij haar proactieve sportmentaliteit: flexibele oplossingen zoeken voor vaak complexe problemen. “Ik weet dat ik dingen altijd voor elkaar krijg. Staat er iets in de weg, dan vind ik daar altijd een oplossing voor. Opgeven staat niet in mijn woordenboek.”

Hobbelige weg

Op die weg naar Rio is ze nogal wat hobbels tegengekomen. Het geld voor internationale trainingen en competities kwam er met crowdfunding. Zes ernstige blessures (breuken en ander letsel aan de ellebogen, de rug en de achillespees, een gescheurde schouderpees en een nekhernia) maakten het vaak lastig om in conditie te blijven. Trainen en zich voor de Spelen kwalificeren, waren moeilijk. “Topsport is gewoon niet goed voor je lijf”, zegt Stam.

Nationaliteit speelde ook een rol. Ze kreeg de kans om uit te komen voor Georgië, waar judo fanatiek wordt gevolgd. Die kans heeft ze aangegrepen. Georgië biedt atleten de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden deel te nemen aan de Olympische Spelen. In het eigen landsteam meedoen, bleek lastig. Volgens de Nederlandse kwalificatieregels mag er maar één judoka per gewichtscategorie naar de Olympische Spelen.

Stam heeft de weg naar Rio voor het grootste deel alleen afgelegd. Die weg bracht haar in diverse trainingskampen over de hele wereld. Een enorme uitdaging.

“Stond ik daar, in Tblisi - Georgië. Vier uur ‘s ochtends, alleen, net uit de taxi vanaf het vliegveld, met een sleutel in de hand van een kamer in een keet zonder hotelbordje. Geen contact, geen telefoontje, niets. Ik ben maar gaan slapen. Bedacht dat ik de volgende dag zelf ging starten met trainen.”

Ze heeft hierdoor wel veel van de wereld gezien. “Al mijn tijd, energie en geld gaan naar de judo. Toch ben ik ook op geweldige plekken terechtgekomen. Ik heb getraind in de bergen van Georgië en fantastische mensen leren kennen. Dat ik dat allemaal alleen heb gedaan, heeft me nog sterker gemaakt. Ik ben er klaar voor: ik ga laten zien wat ik kan.”

De laatste stappen

De Olympische Spelen staan voor de deur. Stam is bezig met de laatste voorbereidingen. “Ik sta op de 22ste plaats op de wereldranglijst. Ideaal. Ik heb daardoor niet te maken met de druk waar de atleten aan de top onder staan”, zegt ze. “Ik voel me lekker ontspannen en zelfverzekerd. Eerst nog de laatste trainingssessies in Spanje en Israël. Dan reis ik af naar Georgië en van daaruit naar Rio!”

Je kunt Stam volgen en steunen via haar eigen Facebook-pagina. Haar ervaringen op weg naar Rio en bij de Olympische Spelen kun je volgen via haar vlogs op ing.com en de socialemediakanalen van ING.

Klaarstomen voor Rio

Zo ziet een gewone week er voor Stam uit:

  • ± 15 flexibele uren op het hoofdkantoor van ING in Amsterdam
  • 3 keer per week: gewichtheffen
  • 2 keer per week: opbouwen uithoudingsvermogen
  • 3 keer per week: judopartijen
  • 3 keer per week: technische judo op basis van video-analyses
  • intensieve fysiotherapie
  • mental coaching-oefeningen