DLL verkoopt Athlon, scherpt Vendor Finance focus aan

04 juli 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

DLL, onderdeel van Rabobank Groep, heeft aangekondigd mobility solutions dochter Athlon Car Lease International te zullen verkopen aan Mercedes-Benz Financial Services Nederland. Met de verkoop, waarmee een bedrag gemoeid is van €1,1 miljard, wordt DLL in staat gesteld om zijn focus en investeringen in zijn Vendor Finance kernactiviteiten op te voeren.

Het in 1969 opgerichte DLL (De Lage Landen) is een wereldwijde specialist op het gebied van Vendor Finance activiteiten. Wereldwijd levert de dienstverlener, die onderdeel uitmaakt van Rabobank Groep, financiële diensten, programma’s, verkoop- en marketingactiviteiten aan Fortune 500-fabrikanten en distributiepartners in 36 landen. In 2006 werd DLL uitgebreid met de overname van Athlon Car Lease International. Anno 2016 is de mobility solutions dochter van DLL actief in 11 Europese landen, en heeft een vloot van meer dan 250.000 voertuigen in beheer.

DLL verkoopt Athlon en scherpt Vendor Finance focus aan

Verkoop aan Daimler
Eind vorige week hebben DLL en Rabobank in een gezamenlijk persbericht bekendgemaakt dat zij een verkoopovereenkomst hebben bereikt voor Athlon met Mercedes-Benz Financial Services Nederland, onderdeel van het wereldwijde Daimler Financial Services netwerk. Met de transactie is een bedrag gemoeid van €1,1 miljard. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de regelgevende instanties en andere relevante organen. Rabobank Groep werd bij de verkoop begeleid door Bank of America Merrill Lynch.

Daimler Financial Services is een wereldwijde aanbieder van financiële diensten in meer dan 40 landen, en heeft een vloot onder beheer van ruim 3,7 miljoen wagens. Frans Jansen CEO van Athlon over de overeenkomst: “We zijn zeer tevreden over onze toekomst met Daimler Financial Services. Zij zijn een gerenommeerde internationale organisatie met een duidelijke groeidoelstelling.” Hij geeft aan terug te kijken op een succesvolle periode in eigendom van DLL: “Onze tien jaar met DLL hebben ons prachtige groei gebracht en een verdere uitbouw van ons merk. Om een volgende stap te kunnen maken, hebben beide partijen uitgebreid tijd besteed aan de vooruitzichten voor Athlon en uiteraard aan de belangen van alle betrokken partijen zoals klanten, leveranciers en medewerkers.”

Bill Stephenson, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van DLL, vult aan: “Athlon is meer dan 10 jaar een gezond en succesvol onderdeel van DLL geweest. Omdat de bedrijfstak voor autolease en mobiliteit zich echter continue ontwikkelt, werd het voor ons duidelijk dat het toekomstige succes van Athlon mede zal afhangen van verdere robuuste expansie naar nieuwe landen en mogelijke acquisities.”

Focus op Vendor Finance
“Dit is de juiste stap voor Athlon en de juiste stap voor DLL, dat nu alle focus, investeringen en innovatie kan richten op de wereldwijde vendor finance kernactiviteiten en het verder vergroten van de synergiën met onze moeder Rabobank”, vervolgt Stephenson. Wiebe Draijer, CEO van Rabobank, voegt toe: “DLL blijft een belangrijke rol vervullen in ons product portfolio en in de bediening van belangrijke internationale klanten van de bank, vooral in de Food en Agri-sector. Onder leiding van een sterk leiderschapsteam continueert DLL haar belangrijke en onderscheidende rol voor Rabobank. We zijn trots op hun bijdrage aan de Rabobank Groep en we zetten ons in om de synergiën tussen DLL en Rabobank verder te vergroten, vooral als dat meerwaarde creëert voor onze klanten.”

Stephenson sluit af: “Met het mandaat om onze leidende vendor finance activiteiten verder uit te bouwen, zien we uit naar het verder verstevigen van onze jarenlange relaties met top fabrikanten, distributeurs en dealers in al onze belangrijke sectoren.”