AFM vergunning voor hypotheekcrowdfunder Jungo

28 juni 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Startup Jungo, die people-to-people hypotheken wil gaan aanbieden, heeft groen licht gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Met de vergunning op zak wil het hypotheek crowdfundingplatform in de tweede helft van 2016 de Nederlandse hypotheekmarkt betreden.

In het voorjaar van 2015 werd Jungo opgericht, een startup die op vernieuwende wijze de hypotheekmarkt wil betreden. Oprichters Vincent van den Noort en Jasper Laagland kwamen met het idee om particuliere investeerders via een platform in contact te brengen met starters op de woningmarkt, die op zoek zijn naar financiering voor hun huis. Op deze manier willen zij een nieuwe mix maken van een traditionele hypotheek en een vorm van crowdfunding in het leven roepen, namelijk people-to-people hypotheken.

Jungo

Begin deze week heeft Jungo het nieuws naar buiten gebracht dat zijn people-to-people hypotheek goedkeuring heeft gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM heeft Jungo een vergunning gegeven om zijn innovatieve financiële product te lanceren. Het toezicht van de AFM zorgt voor een waarborging van de veiligheid en betrouwbaarheid van de diensten van de startup. “Wij hebben een volledige vergunning voor aanbieden en bemiddelen van hypothecair krediet en staan daarmee onder toezicht van de AFM”, zegt Gerard Looijen, directeur Finance, Risk & Operations van Jungo. “Wij zijn trots dat de AFM hiermee durf toont en zo innovatie mogelijk maakt”.

Jungo richt zich met zijn crowdfund hypotheken voornamelijk op de generatie die nu start op de woning- en arbeidsmarkt: de millennials. De komst van deze nieuwe generatie loopt samen met een opkomst van de zogenaamde wij-economie of collaborative economy. “Dit zijn online marktplaatsen, zoals AirBnB, waarbij zowel vraag als aanbod voordeel behalen”, aldus Van den Noort. Volgens hem behoort Jungo tot deze trend. Maar, benadrukt hij, dit betekent niet dat mensen bij Jungo meer kunnen lenen dan bij de bank: “Het is niet ons doel om mensen op te zadelen met hogere schulden, we willen juist bereiken dat we samen zorgen voor een voordeligere hypotheek”, zegt Van den Noort.

Volgens de oprichters is met de goedkeuring van de AFM de belangrijkste barrière voor de start weggenomen: “We gaan ons nu klaarmaken voor een lancering in de tweede helft van dit jaar, de champagne staat alvast koud.”