Startup Jungo wil hypotheekmarkt betreden

21 oktober 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Startup Jungo wil binnenkort op vernieuwende wijze de Nederlandse hypotheekmarkt betreden met een nieuwe financieringsoplossing. Jungo gaat investeerders en consumenten, die op zoek zijn naar financiering voor hun huis, met elkaar verbinden.

Gericht op twee doelgroepen

Jungo werd ongeveer een half jaar geleden gestart door Vincent van den Noort en Jasper Laagland. Oud-bankier en ondernemer Gerard Looijen sloot zich later bij de initiatiefnemers aan. “Wij gaan ons richten op twee doelgroepen. Aan de consumentenkant zijn dat vooral de starters en eerste doorstromers. Dat is al gauw 80% van de mensen die een huis koopt. Aan de investeerderskant richten we ons vooral op Generatie Y of de Millennials, maar ook op Generatie X, de ouders van de Millennials”, aldus Van den Noort in Emerce.

Jungo

Combinatie van oude en nieuwe modellen

De startup gaat traditionele financiering combineren met crowdlending. Als de klant voldoende inkomsten heeft en de zekerheid voldoende is, dan wordt de aankoop van het huis gefinancierd. “We zullen dezelfde acceptatiecriteria hanteren als banken, maar kijken ook naar vernieuwing daarbinnen. Zo gaan we op termijn ook kijken naar toekomstige verdiencapaciteit en betalingsgedrag. Dus naast meer traditionele datamodellen zullen we ook onze eigen datamodellen testen”, legt Van den Noort uit in Emerce.

Zekerheid en lage kosten

Volgens de initiatiefnemer is de samenstelling van de financiering afwijkend en vernieuwend. Juist omdat de klant die zekerheid wil, werkt Jungo met een back-up financier. De hypotheek gaat dus altijd door, ook als de crowd niet voor 100% mee doet. De back-up financier krijgt een relatief laag risico in de boeken. “Door een hoge mate van automatisering liggen onze operationele kosten lager dan bij traditionele banken”, stelt Jungo oprichter Van den Noort.

Topicus als technology partner

De startup ontwikkelt de benodigde technologie deels in-house en werkt daarnaast samen met technologiepartner Topicus, die jarenlange ervaring heeft op het gebied van hypotheeksoftware. Van den Noort is blij met de samenwerking met Topicus. “Het veilig beheren van een hypothekenportefeuille is complex. Dankzij onze technology partner Topicus hebben we een systeem met een industry proven trackrecord. Ze leveren ook systemen aan banken”, aldus Van den Noort.

Belangrijke rol financieel adviseurs

Van den Noort onderstreept in Emerce ook het belang van financieel adviseurs. “Wij betrekken de adviseurs bij de introductie van ons platform. Zij zijn een belangrijk distributiekanaal voor ons. Door integratie in hypotheekadvies software kan de Jungo hypotheek eenvoudig worden vergeleken met alle andere hypotheken”.