Betalen met betaalpas goedkoopste optie toeristen

24 juni 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Toeristen kunnen in het buitenland kiezen uit verschillende manieren om geld op te nemen en te betalen. Uit onderzoek van MasterCard blijkt dat direct afrekenen in een winkel of restaurant met een betaalpas of creditcard vaak de goedkoopste optie is, ook als het om vreemde valuta gaat.

In 2015 werd door de United Nations World Tourism Organization een recordaantal toeristen van 1,2 miljard genoteerd. Hoewel consumenten steeds vaker op reis gaan naar het buitenland weten veel van hen niet wat de goedkoopste manier is om spullen aan te schaffen of rekeningen te betalen bij restaurants en cafés.

Dollars opnemen

Een nieuw onderzoek van MasterCard toont aan dat direct betalen met betaalpas of creditcard de goedkoopste optie is. Voor het onderzoek werd in 25 landen een analyse uitgevoerd van negen verschillende manieren om te betalen als buitenlander. De meest gebruikte methodes, naast het direct afrekenen met de betaalpas, zijn het omwisselen van valuta bij een wisselkantoor (in landen met een voor de toerist vreemde valuta) en cash opnemen bij een geldautomaat. Die laatste optie blijkt vaak het duurst, vooral als de toerist hiervoor zijn of haar creditcard gebruikt.

Voor Nederlandse toeristen is onderzoek gedaan naar de beste mogelijkheden om te betalen in Engeland, Spanje en Frankrijk. In Engeland blijkt euro’s omwisselen voor ponden bij een wisselkantoor de duurste optie te zijn. In Spanje en Frankrijk kunnen Nederlanders beter niet geld opnemen bij een geldautomaat. Betalen met de betaalpas of creditcard in winkels en restaurants is in alle drie gevallen de goedkoopste optie. Een woordvoerder van MasterCard voegt toe: “Veel Nederlandse reizigers weten niet dat je in het buitenland ook contactloos kan betalen.” Limieten voor contactloze betalingen zijn over het algemeen gelijk aan die in Nederland. “De meeste vakantiegangers willen vooral ook zo veel mogelijk tijd en zorgen besparen tijdens hun vakantie. Contactloos betalen kan in dat geval een uitkomst zijn. Deze betaalmethode is veilig en bespaart een hoop wachttijd”, sluit de betaalkaartmaatschappij af.