ING sluit zich aan bij platform voor circulaire economie

20 juni 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

ING heeft zich aangesloten bij een wereldwijd toonaangevend platform voor de circulaire economie - de Ellen MacArthur Foundation. ING streeft ernaar om via de Ellen MacArthur Foundation haar kennis en netwerk over de circulaire economie te vergroten. Ook wil zij, in samenwerking met experts, partners en andere leden, de circulaire economie stimuleren.

ING werd als Circular Economy 100-lid gevraagd om zich aan te sluiten bij een maximaal 100 leden tellende groep wereldwijde zakelijke voorlopers om kansen te creëren voor de circulaire economie. De Ellen MacArthur Foundation is een platform dat wereldwijd toonaangevend is voor dit onderwerp en het heeft als doel de transitie naar een circulaire economie te versnellen en een kader te creëren voor een economie die in de basis op herstel gericht en regeneratief is. 

“Van de innovatierevolutie tot de gevolgen van klimaatverandering, de maatschappij staat voor vele uitdagingen en het is duidelijk dat traditionele bedrijfsmodellen zich moeten ontwikkelen. We denken dat duurzaam ondernemerschap beter ondernemerschap is en de circulaire economie speelt daar een onmisbare rol in”, aldus Ralph Hamers, bestuursvoorzitter van ING.

ING - Recycle, Reduce, Reuse

“We zijn klaar om een grotere invloed uit te oefenen op een manier die bij onze organisatie en onze voetafdruk past, door onze rol in de bewustwording van klanten en het delen van kennis met onze klanten verder uit te bouwen. Door samenwerking met Ellen MacArthur Foundation-partners, kunnen we ter bevordering van de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen onze kennis delen en verder uitbreiden.”

Volgens ING is de circulaire economie dé uiteindelijke oplossing voor het probleem van uitputting en economische schaarste van hulpbronnen. In een circulaire economie worden producten, hun onderdelen en materialen zo efficiënt mogelijk hergebruikt zodat hun waarde behouden blijft, of zelfs vergroot. Hierdoor neemt niet alleen het grondstoffengebruik voor producten af, maar het bespaart ook nog eens geld.

Het ING-rapport 'Rethinking finance in a circular economy' is veel gelezen en wordt erkend als een sleuteldocument voor de manier waarop de financiële sector de transitie naar een circulaire economie kan ondersteunen. Een geactualiseerd rapport, 'From assets to access', is net verschenen en gaat nader in op de stappen die de kapitaalgoederenbranche kan nemen om dichterbij een circulaire economie te komen.

“De economische rapporten zijn slechts één aspect van onze betrokkenheid bij de circulaire economie. In Nederland werken we samen met Rabobank, ABN AMRO en MVO Nederland om inzichten in circulaire bedrijfsmodellen te combineren met kennis van financiële producten en risicomanagement teneinde de transitie naar een circulaire economie te versnellen.”

“Afgelopen maart hebben we geholpen om chief financial officers, treasurers en andere financiële besluitvormers in Londen bij elkaar te brengen om te discussiëren over de gevolgen van de verschuiving naar een circulair bedrijfsmodel en over de rol die de financiële sector zal gaan spelen in de transitie van de maatschappij naar een circulaire economie.”

“We zoeken ook circulaire financieringsmogelijkheden en hebben geïnvesteerd in circulaire bedrijven als Van Scherpenzeel en Avantium. We zien dat het ondersteunen van de circulaire economie financieel gezien om andere producten en diensten vraagt en we hebben een virtueel team opgezet met expertise op alle bancaire gebieden, waaronder risicomanagement, dat zich met verzoeken rondom circulaire financiering gaat bezighouden.”