ING en Financien oneens over verkoop AltA-portefeuille

07 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

ING en het ministerie van Financiën zijn het oneens over de snelheid waarmee de portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken (Alt-A) moet worden verkocht. Dit meldde het Financieele Dagblad (FD) vandaag. ING wil dat de Nederlandse Staat zo snel mogelijk de portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken verkoopt zodat de staatsgarantie kan worden ontbonden.

In 2009 was de waarde van de Alt-A hypotheekportefeuille van ING als gevolg van de Amerikaanse huizencrisis gekelderd. Als onderdeel van het reddingsplan van ING heeft de Nederlandse Staat een garantie afgegeven voor de mogelijke verliezen op deze portefeuille in ruil voor mogelijk toekomstig rendement. Nu blijkt dat de waarde van deze portefeuille is gestegen en de Nederlandse Staat kan profiteren van een goed rendement wil ING van deze staatsgarantie af. Volgens het Financieele dagblad sluit de bank echter op tegenstand van minister Jeroen Dijsselbloem. De reden hiervoor is niet bekend.

ING - Rommelhypotheken

Met de verkoop van de portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken zou een einde aan de staatsteun voor ING weer een stap dichterbij komen. In 2015 zal ING het laatste deel van het door de Nederlandse Staat ingebrachte kapitaal terugbetalen.