Triodos Bank maakt genomineerden Hart-Hoofdprijs bekend

06 mei 2016 Banken.nl 4 min. leestijd

Triodos Bank heeft onlangs de zes genomineerden voor de Hart-Hoofdprijs 2016 bekendgemaakt. De Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest vernieuwende en inspirerende ondernemer die met hart én hoofd bijdraagt aan een duurzamere wereld. Op 24 mei wordt bekend wie in 2016 Klimaatgarant – de winnaar van 2015 – opvolgt.

Van 5 april tot 24 mei organiseert Triodos Bank al weer de zesde editie van de Hart-Hoofdprijs. Met deze jaarlijkse prijs zet Triodos Bank vernieuwende ondernemers in het zonnetje die zowel hun hart als hun hoofd gebruiken om een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld. Naast de eer, wint de winnende ondernemer ook een bedrag van €10.000 om te investeren in zijn of haar onderneming of aanverwant project.

In 2015 ging de prijs naar Klimaatgarant, een onderneming die zich inzet voor het verbeteren van de energieprestaties van woningen. In totaal werden er bij de editie van 2015 21.908 stemmen uitgebracht door bezoekers van de website van Triodos Bank, waarvan er ruim 5.600 naar Klimaatgarant gingen. 

Onlangs maakte Triodos Bank de zes genomineerden voor de volgende editie van de publieksprijs bekend. Alle zes de ondernemers zijn klant bij de duurzame bank. De genomineerden voor de Hart-Hoofdprijs 2016 zijn:

Vuurtoreneiland
Vuurtoreneiland is een eiland in het Markermeer met daarop een fort en een vuurtoren die dateren uit 1893. Ondernemer Brian Boswijk is samen met partner Sander Overeinder door Staatsbosbeheer aangesteld als beheerder van het eiland, en draagt zorg voor de restauratie en het onderhoud van het fort. In ruil voor het behoud van het stuk cultureel erfgoed mag Boswijk het eiland exploiteren door middel van een kleinschalig restaurant. 

Stayokay
Stayokay is een maatschappelijk betrokken non-profitorganisatie met een verzameling hostels. De onderneming ontstond in 2003 en komt voort uit de Nederlandse Jeugdherberg Centrale (opgericht in 1929). De hostels richten zich onder meer op gezinnen, en bieden ruimte en een natuurlijke omgeving om “in te rennen, te klimmen en elkaar in te ontmoeten”, aldus Marijke Schreiner, Algemeen Directeur van Stayokay. De hostels gebruiken lokale, biologische producten en betaald bovendien met het landelijk programma ‘Stay4all’ schoolreizen voor kinderen die door omstandigheden niet meekunnen. 

De Ringoven
In een voormalige steenfabriek in Panningen is in samenwerking met de gemeente een inspiratie-, ontmoetings- en werkplek voor mensen uit de omgeving opgericht. De Ringoven biedt computerlessen voor ouderen, schilderateliers voor mensen met een geestelijke beperking, een schoollunch, en bovendien een escaperoom voor bezoekers. Zo biedt ondernemer Vivian Kersten een tweede leven aan het pand, waar omwonenden een historische band mee hebben.

Pure Energie
Alfons Wispels startte 21 jaar geleden met het opzetten van windmolens door middel van crowdfunding. Hij liet mensen voor kleine stukjes deelnemen aan de onderneming. Zijn missie leeft voort in Pure Energie, de onderneming waarmee Wispels anno 2016 windmolens en zonnepanelen plaatst en Nederlanders de mogelijkheid biedt om duurzame energie uit de buurt in huis te halen. 

Muziekpakhuis
Het Muziekpakhuis is een muziekschool en ontmoetingsplek voor leerlingen, en staat onder leiding van zakelijk directeur Leontien Vlerken. Het initiatief is de afgelopen 35 jaar uitgegroeid tot een plek waar per jaar zo’n 1.200 amateurmuzikanten samen komen en muziek maken. De docenten van de school zijn stuk voor stuk uitvoerend musici, die met zorg geselecteerd worden om inspirerende, maar ook betaalbare muziekles te verzorgen.

Lindenhoff
Familiebedrijf Lindenhoff is een vleesboerderij die in 1989 is opgericht door Ben te Voortwis. Zijn zoons Dirco* en Berend zetten de boerderij voort. De boerderij biedt werk aan personen die moeilijk meekomen in de maatschappij. Daarnaast doen de broers er alles aan om de runderen, varkens en schapen op een natuurlijke wijze te laten groeien en gezonde voeding te geven. 

Het aantal stemmen voor de Hart-Hoofdprijs 2016 is inmiddels ruim de 16.000 gepasseerd. Stemmen kan nog tot de avond van 24 mei 2016, wanneer tijdens een bijeenkomst met zakelijke relaties van Triodos Bank de winnaar van de prijs bekend wordt gemaakt.

* Dirco te Voortwis was tevens te zien in de recente publiekscampagne van Triodos Bank: ‘Hoe word je schathemeltjerijk?