Alleen met creatieve destructie komt finsector écht verder

10 mei 2016 Banken.nl 4 min. leestijd

Wereldwijd was 2015 het jaar waarin robotisering, artificial intelligence en big data in de financiële sector internationaal erkend werden. Zoals dat gaat, konden verschillende ingrijpende innovaties in eerste instantie rekenen op een combinatie van enthousiasme, nieuwsgierigheid en een stevige dosis achterdocht.

Inmiddels is van dat laatste weinig meer over. Een ambivalente en achterdochtige houding naar nieuwkomers in een complexe omgeving als de financiële sector valt best te begrijpen. Er is echter een belangrijke realiteit die gelukkig steeds breder wordt erkend: creatieve destructie van oude modellen is nodig om een nieuwe generatie financiële dienstverlening de ruimte te kunnen geven en te komen tot oplossingen waar klanten beter van worden. Dat is geen opvatting, maar een feit. Een voorbeeld van dergelijke disruptie is verregaande kwalitatieve automatisering – of zelfs robotisering – die leidt tot een maximaal consistente kwaliteit van service, foutloosheid van transacties en een hogere voorspelbaarheid van verwacht rendement. Zo neemt de traditionele financiële sector ook steeds vaker een positieve houding aan ten aanzien van innovatieve nieuwkomers.

In de afgelopen jaren is regelmatig een onterecht beeld geschetst van een financiële sector die werd ‘overvallen’ door snel oprukkende tech-spelers. Voor vrijwel alle bestaande financiële dienstverleners was de vraag niet of er moest worden aangehaakt bij nieuwe kansen op technologisch gebied, maar meer hoe en wanneer. Op dit moment is een belangrijk onderdeel van de uitdaging om de klant goed uit te blijven leggen wat al die veranderingen inhouden en waarom ingrijpende technische innovatie enorme kansen biedt. Dat geldt voor traditionele aanbieders van financiële producten en diensten, maar zeker ook voor nieuwkomers.

Thomas Bunnik - Pritle

Voor een deel van de consumenten is het idee van verregaande automatisering spannend. Bij beleggen wordt dan bijvoorbeeld de vraag gesteld: komt het wel goed als je je geld in handen geeft van een computer? De simpele vergelijking met een vliegreis kan die onzekerheid wegnemen. De meeste mensen stappen zonder aarzeling in een Boeing 747 om de oceaan over te steken zonder exact te begrijpen hoe de elektronica aan boord bijdraagt aan het veilig bereiken van de overkant. Het toestel wordt uiteindelijk bestuurd door een team van professionals, onder leiding van de captain. Die combinatie van vakmensen en technisch zeer geavanceerde systemen is bij een fintech-onderneming niet veel anders. De echte professionele, en blijvend succesvolle spelers in de financiële sector zorgen ervoor dat zij snel op behoeften van de klant in kunnen spelen op een efficiëntere en kwalitatief meer hoogwaardige wijze door gebruik te maken van nieuwe technische mogelijkheden.

Klanten zijn in veel disciplines al in staat om financiële diensten optimaal en veilig te gebruiken, daar waar de moderne FinTech bedrijven deze verbeteren. De absolute randvoorwaarde is wel om in te spelen op waar de consument behoefte aan heeft of waar hij beter van wordt. Dat hoort de basis van iedere vernieuwing te zijn, ongeacht de sector. Ten aanzien van financiële dienstverlening kan dit wat ons betreft worden samengevat in betrouwbaarheid, begrijpelijkheid en efficiëntie, in tijd en geld. Het oude maakt plaats voor het nieuwe. Economie en innovatie kennen een cyclus. Net als het leven. FinTech is now.

In aanloop naar ‘De Fintech-belofte’ op 11 mei 2016 deelt NRC Live iedere week één of meerdere (opinie)stukken van hun sprekers. Bovenstaande artikel is van de hand van Thomas Bunnik, CEO en oprichter van Pritle. Bunnik startte zijn carrière bij ABN Amro in 2006 waar hij tot 2014 posities bekleedde in investment advisory, business development en product management. Gedurende de laatste drie jaren was hij onder meer wereldwijd verantwoordelijk voor het fondsenaanbod. Op zijn 30e verjaardag besloot hij de bank te verruilen voor ondernemerschap. Hij nam in 2015 Beleggingsonderneming Fundix over dat hij transformeerde tot Pritle.