ABN-commissaris Bert Meerstadt stapt per direct op

08 april 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Bert Meerstadt, lid van de Raad van Commissarissen van ABN AMRO, heeft openbaar gemaakt deze functie direct naast hem neer te leggen, nadat zijn eerder aangekondigde vertrek in verband werd gebracht met een vermelding van zijn naam in de Panama Papers. Meerstadt zou als eerste aandeelhouder genoemd worden van Morclan Corporation, een bedrijf op de Maagdeneilanden dat is opgericht door Panamees juridisch advieskantoor Mossack Fonseca, en dat waarschijnlijk een oneigenlijke fiscale constructie betreft.

Onlangs lekte de interne administratie van Panamees juridisch advieskantoor Mossack Fonseca & Co uit. Het bedrijf zet voor zijn klanten vennootschappen op in zogenaamde belastingparadijzen; landen of regio’s waar nauwelijks belasting geheven wordt over eigen vermogen. Hoewel dit legaal is, wordt deze constructie ook vaak gebruikt voor illegale zaken als belastingontduiking, omkoping en omzeilen van sancties. De gelekte interne documenten, ook wel de Panama Papers genoemd, worden in Nederland gezamenlijk onderzocht door Trouw en Het Financieele Dagblad*.

ABN AMRO

Uit het onderzoek van Trouw en het FD blijkt dat Bert Meerstadt, lid van de Raad van Commissarissen bij ABN AMRO en voormalig topman van de NS, in de Panama Papers vermeld staat als eerste aandeelhouder van Morclan Corporation, een bedrijf op de Maagdeneilanden (BVI). Hij wordt op 6 maart 2001 ingeschreven als aandeelhouder, en verdwijnt op 19 maart weer uit beeld doordat het bedrijf wordt overgenomen door een trustkantoor op Kanaaleiland Guernsey. Door de overname door het trustkantoor wordt de eigenaar van het bedrijf afgeschermd voor de rest van de wereld. Aan het bedrijf is ook een Zwitserse bankrekening gekoppeld.

Toen de kranten de ABN-commissaris confronteerden met de vermelding van zijn naam, ontkende Meerstadt er iets van af te weten. Nadat hij zelf de documenten had ingezien, verklaarde hij dat de gegevens niet kloppen. Zo was het adres verkeerd gespeld, woonde hij op dat moment niet op dat adres – al stond dit huis wel op zijn naam – en wordt niet zijn volledige naam, Albertus Meerstadt, gebruikt.

Vanwege zijn koppeling aan de vermeende belastingontduiking, heeft Meerstadt besloten om zijn commissariaat bij ABN AMRO per direct te beëindigen. Dat hij zou aftreden als RvC-lid was al eerder aangekondigd, maar dit stond in eerste instantie officieel gepland voor de aandeelhoudersvergadering van 18 mei – tijdens diezelfde vergadering staat ook de officiële benoeming van Olga Zoutendijk als nieuwe voorzitter van de RvC gepland. Hoewel de commissaris aangeeft dat zijn initiële beslissing om af te treden losstaat van de ‘Panama’-kwestie, stapte hij gisteren per direct op om te “voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt” van zijn koppeling aan de BVI-onderneming.

* Internationaal is Panama Papers een project van de Amerikaanse onderzoeksjournalisten van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).