Contactloos betalen nog niet overal in Europa

23 maart 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandsche Bank (DNB) denkt dat het straks mogelijk wordt om in heel Europa contactloos te kunnen betalen. In Nederland is momenteel 62% van alle Nederlandse betaalpassen en 40% van de betaalterminals geschikt voor contactloos betalen.

Nog geen grensoverschrijdend gebruik

In januari 2016 werd in Nederland zo’n 12% van het totaal aantal pintransacties contactloos gedaan. Volgens DNB neemt contactloos betalen ook in het buitenland toe. In Tsjechië, Polen, Hongarije, Spanje en Groot-Brittannië is al meer dan de helft van de betaalpassen en betaalterminals geschikt voor contactloos betalen. Momenteel is het nog niet mogelijk om met een Nederlandse bankpas contactloos te betalen in het buitenland. “Er zijn nog belangrijke verschillen tussen landen, die grensoverschrijdend gebruik binnen Europa belemmeren”, aldus DNB.

Contactloos betalen

ERPB roept op tot versnelling

Met name het gebruik van de mobiele telefoon voor contactloze betalingen kan tot complicaties leiden, bijvoorbeeld door verschillende versies van besturingssystemen. Ook kunnen verschillende betaalapps op één mobiele telefoon met elkaar conflicteren. De Euro Retail Payments Board (ERPB) heeft in een recent rapport aanbevelingen gedaan om de complicaties op te kunnen lossen. De Europese koepelorganisatie van partijen in het betalingsverkeer roept banken op om sneller contactloze passen uit te geven en de uitrol te versnellen van betaalterminals die geschikt zijn voor contactloos betalen.

Techniek onafhankelijke betaaldiensten

ERPB raadt consumenten- en winkeliersorganisaties aan om een publiciteitscampagne op te zetten. Ook vindt ERPB dat er betaaldiensten ontwikkeld moeten worden, die ongeacht het soort telefoon en de onderliggende techniek kunnen functioneren. DNB is positief over de toekomst van contactloos betalen. “Als de verschillende Europese stakeholders de aanbevelingen uitvoeren die in het ERPB-rapport over contactloos betalen zijn opgenomen, dan zullen Nederlanders net als andere Europeanen in de komende jaren overal in Europa contactloos kunnen betalen”, aldus DNB.