Rabobank: Maatschappelijk verantwoord bankieren

21 maart 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

Om de maatschappelijke impact van zijn werkzaamheden in Nederland en wereldwijd uit te lichten, gaat dit jaar het jaarverslag van de Rabobank gepaard met een infographic over de betekenis van de bank voor mens, milieu en maatschappij. Zo zet de bank zich in voor het stimuleren van welvaart en welzijn, een duurzame wereldwijde voedselvoorziening en een klimaatneutrale bedrijfsvoering.

Rabobank boekte het afgelopen jaar (2015) een nettowinst van €2,2 miljard, en heeft naar eigen zeggen een aantal belangrijke stappen gezet naar een betere coöperatieve bank. Maar winst maken is niet het enige doel van de Nederlandse grootbank. Naast het behalen van gezonde financiële prestaties wil de bank ook een maatschappelijk verschil maken in zowel Nederland als wereldwijd, door de stimulering van welzijn, welvaart en duurzame voedselvoorziening. “Meer concreet gaat het om klanten verder helpen, de economie en samenleving versterken, en bijdragen aan het produceren van meer voedsel met minder grondstoffen”, licht de Rabobank toe in een recent persbericht.

Bankieren voor Nederland

Maatschappelijke impact
Om de bijdrage die de Rabobank levert aan de maatschappij heeft de bank dit jaar naast zijn jaarverslag een infographic gepubliceerd, getiteld ‘Maatschappelijke Impact Rabobank 2015’. Ter stimulering van de welvaart in Nederland speelt de bank een grote rol als financier van het bedrijfsleven. In totaal heeft de Rabobank zo’n €88 miljard aan kredietverlening uitstaan binnen de handelssector, de industrie en de dienstverleningssector, en €35 miljard binnen de Food & Agri, om zo het verdienvermogen binnen Nederland te vergroten. Een verder €22 miljard wordt geïnvesteerd om maatschappelijke positieve impact te financieren. Lokale Rabobanken verstrekken dagelijks meer dan €40 miljoen aan nieuwe zakelijke kredieten. 

Om mensen gedurende hun levensloop te voorzien heeft de Rabobank €202 miljard aan hypotheken in zijn portefeuille en beheert €117 miljard aan spaargeld. Een deel van de winst van 2015 wordt teruggegeven aan de Nederlandse samenleving, in de vorm van €62,2 miljoen geïnvesteerd vermogen in lokale initiatieven die de leefbaarheid (36%), en economische vitaliteit (33%), maar ook de duurzaamheid (31%) van de samenleving. Met deze mix aan verschillende kredietvorming gaat 72% naar particulieren, 18% naar de handel, industrie en dienstverlening en 10% naar food en agri.

Stimuleren duurzame voedselvoorziening wereldwijd

Ter stimulering van een wereldwijde duurzame voedselvoorziening investeert de Rabobank wereldwijd €98 miljard in food en agri. Hiermee verzorgt de grootbank financiering voor ruim 2 miljoen kleine boeren in Afrika, Azië, en in Zuid-Amerika, maar biedt hen ook kennis en een netwerk aan via Rabobank Foundation en Rabo Development. De segmenten waar de Rabobank momenteel het meest in geïnvesteerd heeft zijn Vlees (24%), Granen en oliehoudende zaden (19%), Zuivel (15%), en Groenten en fruit (11%).

Onze berdrijfsvoering

Duurzaamheid bedrijfsvoering
Naast de stimulering van duurzaamheid in Nederland, besteedt de Rabobank ook veel aandacht aan het verduurzamen van zijn eigen bedrijfsvoering. Sinds 2008 heeft de grootbank zijn CO2 uitstoot per medewerker met 35%verminderd. Ten opzichte van 2014 is het energieverbruik met 8% verminderd, en momenteel draait 95% van de vestigingen van Rabobank Nederland op groene stroom.