HR-directeur Gerlinde Silvis weg bij Rabobank

16 maart 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Gerlinde Silvis, directeur Human Resources bij Rabobank is ongeveer twee weken geleden vertrokken bij Rabobank. Een interim-HR directeur is door de bank aangetrokken.

Middelpunt bestuursruzie

Ruim drie jaar geleden was Gerlinde Silvis het middelpunt van de ruzie tussen toenmalige bestuursvoorzitter Piet Moerland en toenmalige CFO Bert Bruggink. Silvis werd door Moerland weggestuurd als bestuurslid van Rabobank, omdat haar zittingstermijn niet zou worden verlengd. De aanleiding voor de ruzie was dat Moerland de andere bestuurders niet had betrokken bij het besluit om Silvis uit de Raad van Bestuur te zetten. Bruggink was daar zo woedend over dat hij zelfs een tijdlang weigerde de bestuursvergaderingen bij te wonen.

Gerlinde Silvis

Functie direct ingevuld

Tot haar vertrek was Gerlinde Silvis directeur Human Resources bij de bank. Een woordvoerder van Rabobank bevestigde het vertrek Silvis, maar wil geen verdere mededelingen doen. “Dat doen we nooit bij individuele medewerkers. We melden alleen wanneer iemand van de Raad van Bestuur vertrekt”, aldus een woordvoerder van Rabobank. ‘’Er is niets geheimzinnigs aan haar vertrek”. De woordvoerder van de bank benadrukte dat de functies van HR-directeur en directeur risicomanagement (CRO) niet vacant zijn. Petra van Hoeken wordt de nieuwe Chief Risk Officer (CRO) in de raad van bestuur van Rabobank en een interim-HR directeur werd direct door de bank aangetrokken.

Opmerkelijk vertrek

Het plotselinge vertrek van HR-directeur Gerlinde Silvis is opmerkelijk. Rabobank is met 46.000 medewerkers de grootste particuliere werkgever in Nederland. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer kondigde in december afgelopen jaar aan dat 9.000 banen de komende jaren worden geschrapt, bovenop de 3.000 banen die al gepland waren. Daarbij was een cruciale rol weggelegd voor HR-directeur Gerlinde Silvis en haar afdeling Human Resources. “HR zit in een fase van grote veranderingen die de hele Rabobank-organisatie raken. Nu deze plannen in de fase van uitvoering zijn beland, past daar volgens Gerlinde Silvis een nieuwe leiding bij”, aldus de Rabobank.