Barclays gaat wereldwijd 1200 banen schrappen

25 januari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Barclays heeft aangekondigd wereldwijd zo’n 1200 banen te zullen gaan schrappen, waarvan een groot deel wordt geschrapt in de investment banking afdelingen van de bank in Azië. Het is de eerste grote stap van Barclays’ nieuwe CEO James “Jes” Staley. Ook in andere gebieden zullen banen verdwijnen.

Britse grootbank Barclays zag zich na de Libor-fraude en de financiële crisis gedwongen om grote reorganisaties door te voeren om opnieuw financieel gezond te worden. Voormalige CEO van de bank, Anthony Jenkins, bleek echter niet de juiste man om deze reorganisaties door te voeren, en werd uit zijn functie ontheven. Hij werd in oktober 2015 vervangen door JPMorgan Chase veteraan Jes Staley.

Barclays kantoor in London

1200 banen
Staley heeft onlangs zijn eerste grote stap als de nieuwe CEO van Barclays aangekondigd. De bank gaat ongeveer 1200 banen schrappen in zijn wereldwijde organisatie. In de Asia Pacific regio zullen enkele investment banking afdelingen van de bank worden gesloten, waaronder die in Australië, Zuid-Korea, Indonesië, Thailand, Maleisië, de Filipijnen en Taiwan. Klanten in Azië kunnen terecht bij de kantoren in China, Singapore, Japan, Hongkong en India. Ook in Brazilië zullen er banen geschrapt worden, en alle Russische kantoren worden opgedoekt. Klanten in Brazilië en Rusland zullen daarna worden bediend vanuit New York en Londen.

De ontslagen zijn onderdeel van Barclays’ strategie om zich meer te focussen op de geografische gebieden waar de meeste groei te behalen is. Bovendien is de bank aan het kijken hoe zij het beste uit de handel in edelmetalen kan stappen, op basis van een in 2014 gepresenteerde strategische review.

“Met deze acties versnellen we de Investment Bank strategie die in 2014 is opgesteld, waarbij wij focussen op onze sterke kanten”, aldus Staley. “We blijven voortbouwen op onze duale thuismarkten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en blijven ons inzetten voor een sterke aanwezigheid in Azië en de EMEA-regio.”