Banken gewild bij ICT-professionals

20 januari 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

Banken zijn populair als ICT-werkgever. Dat blijkt uit onderzoek naar de beste ICT-werkgevers onder niet-ICT organisaties door Enigma Research en Computable. De meest populaire werkgever onder niet-ICT organisaties bleek SNS Bank met een gemiddelde waardering van 9,11. Ook de grootbanken ABN AMRO (8,80), Rabobank (8,11) en ING (8,04) stonden in de top tien. Dat maakte Computable, platform voor ICT-professionals bekend.

Met de resultaten van het onderzoek als achtergrond, heeft Computable contact gezocht met de CIO’s van de vier grootbanken.

CIO’s onderstrepen het belang van ICT

“ICT is een belangrijk onderdeel van de core business bij onze bank. Het levert een fundamentele bijdrage aan de bedrijfsvoering en vormt op alle fronten een prominente rol. Betrouwbaarheid en veiligheid van onze dienstverlening is dan ook het belangrijkste”, zegt Mirjam Verhoeven, CIO bij SNS Bank.

Volgens Peter Jacobs, CIO bij ING is innovatie van groot belang voor de ICT-afdeling. “Wij willen nieuwe producten ontwikkelen en bestaande producten verbeteren. De feedback van klanten vormt een belangrijke basis voor doorontwikkelingen”, vertelt Jacobs tegen Computable.

ABN AMRO kiest voor het motto ‘De bank in  je broekzak’. “Klanten kunnen met ons communiceren via WhatsApp en een hypotheekadviesgesprek voeren via de webcam”, zegt Frans van der Horst, CIO bij ABN AMRO. "Ook breiden we de mogelijkheden van internetbankieren uit."

Rabobank legt ook de nadruk op innovatie. “Bij Rabobank vinden wij innovatie erg belangrijk. Continue verbeteren zit in de aard van de bank”, stelt René Steenvoorden, CIO bij Rabobank. “Momenteel onderzoeken we de mogelijkheden van big datatechnieken, de inzet van artificial intelligence en virtueel geld”.

ICT Professionals

Investeren in ICT medewerkers

Om dit allemaal mogelijk te maken investeren de banken veel in de loopbaan van hun medewerkers. Volgens Van der Horst vindt ABN AMRO educatie en ontwikkeling heel belangrijk en investeert de bank veel in opleiding. “Zo zijn er speciale programma’s ontwikkeld om medewerkers klaar te stomen voor diverse rollen binnen de ICT-afdeling”, zegt Van der Horst tegen Computable.

Ook ING doet dat. “Wij willen dat medewerkers trots zijn op hun vak en kundig zijn in de technologie die zij benutten. Het is van belang dat zij daarom steeds beter worden”, licht Jacobs toe.

De mogelijkheden op scholing worden door medewerkers bij SNS Bank, ABN AMRO en ING  gewaardeerd en het criterium eindigt in het onderzoek op een gedeelde eerste plaats. Alleen Rabobank blijft iets achter.

Betrokken werkgever en prettige werkomgeving

De ICT-medewerkers bij banken zijn goed te spreken over de betrokkenheid bij de werkgever en zijn ze tevreden over de werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Ook de ruimte en mogelijkheden om optimaal te presteren worden als heel goed gewaardeerd. Zo laat het onderzoek van Enigma Research en Computable zien.

Mirjam Verhoeven, CIO bij SNS Bank benadrukt ook het belang van het behoud van toptalenten. “Bij SNS Bank investeren we niet alleen in onze medewerkers via scholing, maar vooral door passende en uitdagende projecten in een inspirerende omgeving aan te bieden”.

Gerichte werving van ICT professionals

Om nieuwe ICT-medewerkers te werven beschikt ING over een speciaal recruitmentteam voor ICT-professionals. ING zoekt voornamelijk engineers en dan met name softwareontwikkelaars.

ABN AMRO heeft grondig onderzoek gedaan naar ICT’ers. Bij de bank is de vraag groot naar solution architecten en –designers, enterprise architecten en business analisten.

Rabobank blijkt juist meer behoefte te hebben aan startende bi-specialisten en applicatiebeheerders of architecten met meerjarige werkervaring.