Korte video Monitoring Commissie Code Banken

21 december 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De Monitoring Commissie Code Banken heeft ter gelegenheid van haar eerste rapportage een korte video gemaakt. Deze rapportage riep op tot meer openheid vanuit de banken over welke veranderingen zij doorvoeren, en de video laat zien welk proces banken doorlopen om het vertrouwen terug te winnen in de samenleving.

Onlangs bracht de Monitoring Commissie Code Banken zijn eerste rapportage uit over de mate waarin banken voldoen aan de Code Banken. De code van 2010 wordt bijna volledig nageleefd volgens het rapport, en het naleven van de nieuwe code, die in 2015 van kracht werd, zal worden gecontroleerd in 2016. Naast dit positieve nieuws kwam de commissie met een aantal aanbevelingen en oproepen aan de bancaire sector. Zo is de Monitoring Commissie Code Banken van mening dat banken meer zouden moeten laten zien van de veranderingen die zij doorvoeren.

Video over vertrouwen terugwinnen
Ter gelegenheid van het recent verschenen rapport heeft de Commissie een korte film laten maken. Deze video gaat over het proces dat banken doormaken om het vertrouwen te herstellen bij hun klanten en in de samenleving. Nederlandse consumenten en ondernemers komen aan het woord en praten mee over het vertrekpunt van de video, namelijk: "dat we als maatschappij moeten kunnen rekenen op ‘betrouwbare en stabiele banken’."

Enkele reacties die de ‘doorsnee Nederlanders’ in de video geven zijn: “Banken moeten ons helpen en niet alleen maar winst proberen te maken” en “Je bent gewoon een nummer, je moet overal voor betalen”. Banken staan volgens sommigen steeds verder van de klant af: “De bank krijgt steeds minder een gezicht”.

Bankmedewerkers
Ook bankmedewerkers zelf worden gehoord in de video, en zij stellen dat het centraal stellen van de klant “in de praktijk soms best nog wel moeilijk is” en dat “je echt goed moet luisteren naar de behoeften van de klant”. Zij erkennen dat ondanks de imagoverbetering sinds de financiële crisis, zij nog een lange weg te gaan hebben om het vertrouwen van de samenleving weer terug te krijgen.

In de film wordt de Code Banken, en de gedragsregels die daarin zijn opgenomen, gepresenteerd als een belangrijk hulpmiddel voor het terugwinnen van dit vertrouwen. Via de code trachten de banken om een meer integere, klantgerichte en duurzame sector te worden, een project dat volgens een van de bankbestuurders in de video “nooit zal eindigen”.