Onvervalsbaar 20 euro biljet bijna in omloop

19 november 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Op 25 november 2015 komt het nieuwe biljet van €20 in omloop. De coupure is voorzien van nieuwe veiligheidstechnieken waardoor deze zo goed als onvervalsbaar is. Het is het derde eurobiljet dat sinds de invoer van de munteenheid in 2002 is vernieuwd.

Reeds in februari dit jaar maakte de ECB het nieuwe €20 biljet bekend. Na de vernieuwing van het biljet van €5 begin 2013, en de introductie van het nieuwe €10 biljet in 2014 is het biljet van €20 de derde coupure waarvan een vernieuwde versie in omloop wordt gebracht.

20 euro biljet

25 november
25 november is het zover, dan wordt het nieuwe, veiligere biljet beschikbaar gesteld in alle eurolanden. De nieuwe techniek die op het biljet is toegepast – een innovatief echtheidskenmerk in de vorm van een "portretraampje" in het hologram – is volgens Jens Weidmann, directeur van de Deutsche Bundesbank, nog nooit eerder op een bankbiljet toegepast. De vernieuwde veiligheidskenmerken maken het biljet vrijwel onvervalsbaar. Net zoals het huidige €20 biljet worden vooral blauwtinten gebruikt op het nieuwe biljet.

Dat het biljet niet te vervalsen is, is voor ons land een welkom feit, aangezien in het eerste halfjaar van 2015 meer valse eurobiljetten onderschept werden in Nederland. In Nederland is het echter vooral de coupure van €50 waarvan de meeste vervalsingen worden aangetroffen. In Duitsland is het biljet van €20 echter de meest aangetroffen vervalsing.