Amerikaanse Houlihan Lokey koopt zakenbank Leonardo

18 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse grootbanken krijgen er een geduchte concurrent bij. De grote Amerikaanse zakenbank Houlihan Lokey neemt de Europese zakenbank Leonardo & Co over. Houlihan Lokey neemt alle zeven Europese vestigingen van zakenbank Leonardo & Co over, waaronder het kantoor in Amsterdam. Daarmee koopt de Amerikaanse bank zich in op de Nederlandse markt.

Leonardo & Co wordt Houlihan Lokey

”Met Houlihan Lokey achter ons krijgen we internationaal meer slagkracht”, zegt managing partner Rob Oudman van de Nederlandse vestiging in het FD. Oudman verwacht ook dat in Nederland de naam Leonardo & Co snel zal worden vervangen door Houlihan Lokey. De financiële crisis van 2008 versnelde de groei van Leonardo & Co. De zakenbank vestigde zich in 2009, middenin de financiële crisis in Amsterdam. De bank zag juist vanwege de crisis goede mogelijkheden voor zijn diensten in Amsterdam.

Overname Leonardo & Co. door Houlihan Lokey

Groei sinds 2010

“Het eerste jaar was spannend. De M&A-markt lag op zijn gat en we verdienden nog geen pepernoot. Daarbij moesten we bij wijze van spreken aan klanten uitleggen dat we geen pizzabezorgbedrijf waren. Het was daardoor ook lastig om goede mensen aan te nemen”, zegt Oudman in Het FD. Volgens Oudman kwam er in 2010 beweging in, toen Leonardo adviseerde bij de verkoop van het kabelbedrijf Draka aan het Italiaanse Prysmian en bij de verkoop van IMCD aan Bain Capital.

Onafhankelijke M&A-firma

Leonardo legt zich vooral toe op fusies en overnames. In korte tijd is Leonardo & Co uitgegroeid tot een wereldwijde onafhankelijke M&A-firma, zoals Lazard en Rothschild. In Nederland adviseerde Leonardo & Co onder meer ook bij de verkoop van Nutreco  en bij de overname van softwarebedrijf Exact. Leonardo bestond uit twee onderdelen: een Corporate finance adviestak en een bank voor vermogende particulieren. Dat laatste onderdeel blijft buiten de overname en gaat verder onder de naam Banca Leonardo.

Deal van 50 miljoen

Volgens Het FD zou het met de overname om een bedrag van €50 miljoen gaan, waarvan een deel voor de partners is gereserveerd. Hun vergoeding wordt in de loop van de komende jaren uitbetaald in aandelen Houlihan Lokey, sinds de zomer van dit jaar aan de Nasdaq genoteerd.

Internationaal netwerk is key

Oudman verwacht in het FD dat partijen met een internationaal netwerk de toon zullen gaan bepalen, een groep waartoe Leonardo ook gaat behoren. ”Ook voor Nederlandse bedrijven wordt het steeds belangrijker dat je als adviseur wereldwijd kunt optreden. Die slag gaan de Nederlandse banken verliezen”, stelt Oudman in Het FD.