Slechte NL vastgoedleningen met korting naar Amerikanen

27 oktober 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandse banken willen af van de slecht presterende vastgoedleningen in hun portefeuilles. Met forse kortingen worden deze daarom aangeboden aan durfinvesteerders – veelal uit Amerika – die door de aantrekkende marktomstandigheden weer geïnteresseerd zijn in grote pakketten met vastgoedleningen. De afgelopen twee jaar ging er al voor bijna €3,6 miljard aan dit soort lening portefeuilles naar private equity-partijen.

In opdracht van het Financieele Dagblad heeft vastgoedadviseur JLL de 17 grootste transacties van Nederlandse vastgoedleningen in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat er voor bijna €3,6 miljard aan portefeuilles met problematische, slecht presterende vastgoedleningen van banken zijn verkocht aan private equity spelers. Door de strengere kapitaaleisen die sinds korte tijd gelden voor banken, moeten Nederlandse spelers veel meer kapitaal aanhouden als buffer voor slecht presterende leningen. Om die reden worden veel van de grote vastgoedlening-portefeuilles aangeboden aan durfinvesteerders.

Vastgoedleningen

Amerikaanse spelers
Veel van de private equity-partijen die de probleemleningen overnemen van de banken zijn afkomstig uit Amerika. Zij schaffen de portefeuilles met forse kortingen aan, maar door het herstel van de Nederlandse vastgoedmarkt komt het bedrag dat zij willen betalen wel steeds dichterbij het bedrag dat banken ervoor willen hebben. Toch leiden ze nu nog flinke verliezen op de verkoop van de leningen. Een recent voorbeeld is de verkoop van €400 miljoen aan zakelijke vastgoedleningen van Van Lanschot aan US-durfinvesteerder Cerberus Capital Management, en ook ING verkocht drie grote pakketten aan Amerikaanse partijen, waarvan twee aan Apollo en een aan Goldman Sachs.

Propertize
De drie hiervoor genoemde Amerikaanse investeerders zouden volgens het FD ook geïnteresseerd kunnen zijn in Proportize, de ‘bad bank’ waarin alle slecht presterende vastgoedleningen van het genationaliseerde SNS Reaal zijn opgenomen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem meldde onlangs dat de voormalige SNS-vastgoedtak als geheel in de verkoop zal gaan. KPMG-partner Frank Mulders vertelt tegenover het FD dat andere banken beter kunnen wachten met de verkoop van hun portefeuilles totdat deze transactie is afgerond: “Partijen die geïnteresseerd zijn in grote leningpakketten zullen al hun aandacht op Propertize richten. Dat maakt het verkoopproces voor andere portefeuilles minder competitief.” 6% van de Nederlandse vastgoedleningen presteert volgens onderzoek van KPMG niet goed.