Dijsselbloem: Bankenunie in juni al vergevorderd

21 april 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Dijsselbloem is positief over de realisatie van een Europese bankenunie op korte termijn. De gesprekken met z’n internationale collega’s tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF stemde Dijsselbloem positief. Hij sprak de verwachting uit dat de bankenunie in juni al in grote mate ingevuld zou moeten kunnen zijn. In juni hoopt Dijsselbloem het Europese reddingfonds gericht te kunnen inzetten voor de herkapitalisatie van banken.

Grote financiële wereldleiders samen in Washington
Afgelopen zaterdag kwamen de financiële wereldleiders in Washington bij elkaar voor de voorjaarsvergadering van het IMF. Uiteraard stonden hier de huidige economische situatie, de verwachte economische ontwikkelingen en internationale bestrijding van de crisis centraal op de agenda. Voor Minister van Financiën Dijsselbloem was de bankenunie die hij voor ogen heeft een belangrijk onderwerp voor op de IMF voorjaarsvergadering. Hij heeft het overleg als voorzitter van de eurogroep gebruikt om het belang van deze unie te benadrukken en met de aanwezige financiële wereldleiders te spreken over de concrete invulling hiervan. Dijsselbloem sprak onder andere met zijn collega’s uit Rusland, China en de VS en heeft samen met z’n Duitse collega Schäuble uitgebreid stilgestaan bij de Duitse voorwaarde voor de oprichting van een bankenunie.

Dijsselbloem positief over realisatie bankenunie
In juni hoopt Dijsselbloem het Europese reddingfonds gericht te kunnen inzetten voor de herkapitalisatie van banken. Om dit te realiseren dienen de eurolanden tot een overeenstemming te komen over de precieze voorwaarden en invulling hiervan. Een duidelijke en gedragen procedure om probleembanken op te knippen en te ontmantelen zal onderdeel zijn van deze overeenstemming. Dijsselbloem ziet dit laatste als belangrijk middel om banken in problemen goed te kunnen helpen.

Bankenunie komt steeds dichterbij

Duitse voorwaarde eerste prioriteit
Duitsland is in principe voor een bankenunie, maar heeft als voorwaarde dat er een Europese verdragswijziging wordt doorgevoerd om de procedure voor de ontmanteling van probleembanken een onlosmakelijk deel van de bankenunie te maken. Volgens Dijsselbloem zal deze voorwaarde geen vertragend effect hebben op zijn plannen. De benodigde stappen om aan de Duitse voorwaarde te voldoen zijn duidelijk en kunnen worden gezet, aldus Dijsselbloem.

Uiteindelijk moet de bankenunie zorgen voor Europees toezicht op banken en een uniform depositogarantiestelsel voor alle spaarrekeningen in heel de eurozone. Het uitwerken van de procedure voor de ontmanteling van probleembanken heeft nu echter de eerste prioriteit.