ING: Bedrijfsmodel advocatenkantoren onder druk

19 april 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Het bedrijfsmodel van advocatenkantoren staat al jaren onder druk. Door de afnemende vraag naar juridische diensten, dalende tarieven en een toenemende concurrentie van alternatieve aanbieders is de omzetgroei sinds 2009 beperkt gebleven. Dit blijkt uit een sectorvisie van ING. Voor 2013 verwacht het ING Economisch Bureau een omzetgroei van 1%.

Meer kantoren en meer concurrentie
Ondanks deze druk neemt het aantal advocatenkantoren volgens het ING Economisch Bureau nog steeds toe. Dit bekent dat het juridisch werk over steeds meer kantoren verdeeld wordt. Daarnaast stelt ING dat de concurrentie toeneemt door veel alternatieve aanbieders van juridische diensten. Deze begeven zich nu nog aan de onderkant van de markt maar zij schuiven steeds meer omhoog in de waardeketen.

ING - Advocatenkantoren

Vernieuwing en commercie centraal in bedrijfsmodel
Om de druk op het bedrijfsmodel te verlichten, zijn advocatenkantoren bezig veranderingen door te voeren. De aanpassingen worden geremd door bijvoorbeeld de gangbare managementstructuur en terughoudendheid tot investeren. De ontwikkelingen die op de kantoren afkomen op het vlak van technologie, internet en marktregulering bieden echter weinig ruimte voor een afwachtende houding. Ongeacht de snelheid waarmee de ontwikkelingen zich ontvouwen, zijn aanpassingen in het belang dat ICT krijgt, de flexibiliteit van de kostenstructuur en de klantrelatie nodig. “Klantgerichtheid, innovatie en ondernemerschap zullen de komende jaren steeds meer het verschil maken en daarmee het succes van een kantoor bepalen”, aldus Sasja van As-Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van de ING.