Opstelten vindt cybercrime aanpak banken niet sterk

19 maart 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie roept in het Financieële Dagblad (FD) banken en consumenten op zich bewuster te zijn van de risico's van cybercrime. "Steeds meer mensen krijgen met cybercrime te maken en daarmee wordt cybercrime ook echt een probleem wat meer aandacht verdient in de samenleving. Veel van de consumenten schijnen nog geen idee te hebben van de risico's die zij lopen", aldus een bezorgde Minister in het FD. De Minister vindt dat de samenleving en de banken het risico van cybercrime nog onderschatten.

Opstelten ziet onvoldoende urgentie, actie en transparantie bij banken

In het Financieële Dagblad verklaart Opstelten de urgentie en maatregelen bij de banken onvoldoende te vinden. Opstelten vindt dat banken te weining stappen zetten in het bestrijden van cybercrime. Minister Opstelten heeft een werkgroep in het leven geroepen ter bestrijding van cybercrime. Hij vindt dat de banken daar beter in kunnen participeren dan zij nu doen. Daarnaast vindt hij dat banken opener moeten communiceren over risico's die klanten lopen op het internet.

Banken herkennen kritiek niet

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) herkent de kritiek van Opstelten niet. Een woordvoerder van de NVB zegt tegenover het FD dat de bankensector 'constructief samenwerkt' met politie en justitie.