Banken ronden migratie iDEAL naar SEPA standaarden af

18 maart 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Online betaalmethode iDEAL is gereed voor het Europese betalingsverkeer. Alle banken die iDEAL aanbieden hebben onlangs de migratie van iDEAL naar de Europese (SEPA) standaarden afgerond. Hiermee is een belangrijke stap gezet naar een uniform Europees betalingsverkeer. De SEPA-verordening verplicht alle banken en gebruikers van betaaldiensten uiterlijk 1 februari 2014 aan de Europese standaarden te voldoen. iDEAL is met deze migratie nu al klaar. Voor buitenlandse aanbieders wordt het hierdoor eenvoudiger aan te sluiten bij iDEAL.

iDEAL was tot nu toe gebaseerd op een overboeking tussen twee Nederlandse bankrekeningnummers. Als gevolg hiervan was het voor een bank of betaalinstelling noodzakelijk zich aan te sluiten op de Nederlandse betaalinfrastructuur. Vanaf nu is dat niet langer nodig. Met de introductie van de SEPA-standaarden komt er een Europese infrastructuur tot stand waarbij binnen- en buitenlandse overboekingen op dezelfde wijze plaatsvinden. Dit maakt het voor buitenlandse aanbieders eenvoudiger aan het iDEAL-betaalproces deel te nemen.

De komende maanden hebben webwinkels en andere organisaties die iDEAL als betaalmiddel accepteren, de tijd hun systemen aan te passen. Voor deze aanpassing hebben zij tot 1 augustus 2013 de tijd.

Currence verwacht meer buitenlandse partijen voor iDEAL

Hoewel iDEAL al in veel buitenlandse webwinkels wordt geaccepteerd, verwacht Currence dat nu iDEAL voldoet aan de SEPA-standaarden dit ervoor zal zorgen dat meer buitenlandse partijen iDEAL gaan aanbieden. Voor consumenten vergroot dat de mogelijkheid om makkelijk en veilig hun grensoverschrijdende online aankopen af te rekenen.