ING: Helft Nederlanders niet actief bezig met pensioen

15 oktober 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Uit de laatste editie van de Financieel fit Barometer van ING blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (48%) zich niet actiever bezig wil gaan houden met zijn of haar pensioen. Wel zet ongeveer één op de vijf Nederlanders geld opzij voor de oude dag – gemiddeld zo’n €2.400 per jaar.  

De ING Financieel fit Barometer is het afgelopen kwartaal - Q3 2015 - met 3 punten gezakt naar 93 punten. In Q2 stond de Barometer - die het sentiment van Nederlanders over hun financiële zaken bijhoudt - nog op een recordhoogte van 96 punten. Ten opzichte van een jaar terug zijn Nederlanders nu minder pessimistisch over hun geldzaken – toen stond de Barometer twee punten lager – en al helemaal ten opzichte van twee jaar terug, toen nog een score van ruim 10 punten lager behaald werd.

ING Financieel fit Barometer

Complex en niet urgent
In deze editie van de Barometer wordt ingezoomd op het thema ‘Pensioen’. Hieruit blijkt dat veel Nederlanders het lastig vinden om na te denken over het pensioen. Zij vinden het complex, niet urgent of niet nodig. De helft van de Nederlanders (48%) wil dan ook niet actiever worden op het gebied van zijn of haar pensioen. Opvallend genoeg zou een derde van de Nederlandse jongeren (<45 jaar) wel actiever met zijn of haar pensioen aan de slag willen, maar weten zij veelal niet hoe ze dit moeten aanpakken. “Ook gebrek aan geld is voor een behoorlijke groep 45-minners een reden om niet meer werk te maken van de financiële kant van hun oude dag”, aldus ING.

Financieel fit Barometer

Geld opzij zetten
Volgens het onderzoek zet ruim één op de vijf Nederlanders zelf geld opzij voor de oude dag. Gemiddeld sparen zij specifiek voor hun pensioen €2.400 per jaar. In hoger inkomensgroepen ligt dit gemiddelde bedrag nog hoger, op €3.100 per jaar, en is ook de groep groter, namelijk bijna twee op de vijf.