Zencap sluit fundingpartnership met Victory Park Capital

02 september 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Zencap is een partnership aangegaan met asset manager Victory Park Capital, voor de grootste lening ooit aan een online financiële marktplaats. Victory Park investeert via Zencap €230 miljoen in kleine en middelgrote bedrijven met een kapitaalbehoefte.

Zencap is een oorspronkelijk Duits online platform voor MKB-financiering, dat in maart 2014 werd opgericht in Berlijn door Christian Grobe en Matthias Knecht (CEO). Al snel ging de startup met steun van moederbedrijf Rocket Internet op buitenlands avontuur, met de oprichting van een Spaans en een Nederlands platform. Halverwege 2015 liet Zencap weten sinds zijn oprichting ruim €20 miljoen te hebben uitgeleend, en gezien de groeiende bekendheid van het platform verwachten de professionals van Zencap dat dit bedrag snel zal stijgen. Het snelgroeiende platform verstrekt leningen van €5.000 (minimaal €10.000 in Nederland) tot maximaal €250.000 aan MKB’ers.

Victory Park
Gisteren maakte Zencap bekend een financieringsdeal te hebben gesloten met Victory Park Capital, een bedrijf actief op het gebied van Asset Management met een focus op leningen aan het MKB. De asset manager zal tot €230 miljoen investeren in leningen die verstrekt worden via Zencap, als onderdeel van een exclusieve partnership. Nog nooit eerder werd er in Europa zo’n groot bedrag via een partnership beschikbaar gesteld aan een online financieel platform. Volgens Zencap onderstreept dit “het groeiende belang van de sector”.

Zencap sluit fundingpartnership met Vicory Park Capital

Als onderdeel van het partnership wordt Victory Park Capital de grootste institutionele investeerder op het platform. Zij heeft een kredietfaciliteit van een toonaangevende internationale bank verkregen om leningen tegen gunstige rentetarieven te verstrekken. Gordon Watson, directeur van Victory Park Capital, vertelt over de reden voor de deal: “We zijn onder de indruk van het vermogen van het team van Zencap om een ambitieuze strategie ten uitvoer te brengen. De resultaten in de drie landen waarin ze opereren, geven ons het vertrouwen dat dit platform voorziet in een groeiende marktbehoefte. Met deze aanvullende kredietfaciliteit bevindt Zencap zich in een uitstekende positie om op korte termijn substantiële groei te realiseren en haar positie als marktleider in Europa te versterken.”

Matthias Knecht, medeoprichter en algemeen directeur van Zencap, vertelt in een reactie: “We zijn erg trots op dit meerjarige strategische partnership met Victory Park Capital. Deze baanbrekende transactie zal onze groei in een versnelling brengen en ons ondersteunen bij onze missie om kleine en middelgrote ondernemingen in Europa snel toegang te bieden tot kapitaal."