Telecombedrijf Orange gaat mobiele bank openen

29 juli 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Franse telecomgigant Orange wil een mobiele bank openen in Frankrijk. Dat blijkt uit een interview met bestuursvoorzitter Stephane Richard in de krant Le Figaro. Orange biedt reeds mobiele financiële dienstverlening in Afrikaanse landen aan met Orange Money, en heeft reeds een mobiele bank in Polen, Orange Finanse met 100.000 klanten. De Franse mobiele bank wordt begin 2016 geopend.

Mobiel bankieren is in opkomst, zowel vanuit de financiële sector als vanuit de telecomwereld. In veel landen wereldwijd bieden mobiele telefonie operators anno 2015 diensten aan voor klanten om geld over te maken via een sms. Opvallend is dat Afrika hierin voorop loopt. Veel inwoners van Afrikaanse landen hebben geen toegang tot een betaalrekening of kantoor van een bank, maar veel van hen hebben wel een mobiele telefoon. De uitrol van financiële dienstverlening, waaronder betalen en het aanvragen van leningen, via deze mobiele apparaten wordt dan ook snel omarmd door de Afrikaanse bevolking.

Telecombedrijf Orange gaat mobiele bank openen

Orange als bankier
Een van de grote spelers op de Afrikaanse mobiel bankierenmarkt is Frans telecombedrijf Orange. In 2008 is Orange gestart met de uitrol van zijn mobiele bankierdiensten in Ivoorkust en begint daarna zijn expansie naar andere Afrikaanse landen. Vorig jaar ging Orange een samenwerking aan met BNP Paribas om de integratie tussen de bankrekeningen van Afrikanen en de mobiele diensten te verbeteren. Ook is Orange een samenwerking aangegaan met mBank om in Polen een soortgelijke mobiele bank op te zetten. Orange Finanse, zoals de mobiele bank heet, heeft zo’n 100.000 klanten, maar dat is nog niets in vergelijking met de meer dan 12 miljoen gebruikers van Orange Money.

Frankrijk
In een recent interview met krant Le Figaro laat Orange bestuursvoorzitter Stephane Richard weten dat de telecomprovider haar ervaringen op mobiel bankiergebied nu ook in haar thuismarkt* wil gaan gebruiken. Richard zegt dat Orange begin 2016 een mobiele bank wil openen in Frankrijk, en dat het bedrijf daarvoor gaat samenwerken met een bancaire partner. Welk bedrijf laat hij niet weten, maar wel onthult hij dat Laurent Paillassot, voormalig bankier bij LCL, is aangetrokken voor het project.

* Orange heeft 1.000 verkooppunten en telt zo’n 27 miljoen klanten in Frankrijk. Wereldwijd heeft het telecombedrijf er zo’n 230 miljoen.