Afrikaanse telecom operators zetten banken buiten spel

23 januari 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Afrikaanse telecom operators zetten banken buiten spel door steeds vaker en meer financiële diensten aan te bieden. In een continent waar meer mobiele telefoons dan bankrekeningen zijn ondervinden banken hevige concurrentie van diverse telecom operators.

Buitenspel
In Afrika gebruiken 55 miljoen mensen een gewoon mobieltje om geld over te schrijven, polissen af te sluiten of geld te ontvangen. De meesten beschikken niet eens over een bankrekening. Sterker nog: in Kenia, Madagaskar, Oeganda en Tanzania hebben meer mensen een mobieltje dan een bankrekening. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van mobiele telefoons om bankzaken te regelen. Voornamelijk in Kenia is bankieren middels een mobiele telefoon populair. Sinds 2007 is M-Pesa – een dienst die mobiel betalen mogelijk maakt – uitgegroeid tot een dienst die tot in alle gelederen van de maatschappij doorgedrongen is. Iets wat veel banken nog niet lukt. 

Afrikaanse telecom operators

Telecom operators
Naast M-Pesa pikken ook Safaricom en Econet Wireless een graantje mee. Maar ook de Franse operator Orange gaf afgelopen herfst aan bezig te zijn een banklicentie te verkrijgen. En daar zitten grote plannen achter: de operator wil de gehele West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie tot zijn klant maken door een elektronische betalingsdienst aan te bieden.