Grieken vragen drie jaar steun van noodfonds ESM

09 juli 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De regering van Griekenland heeft een nieuw steunpakket aangevraagd bij ESM. Het permanente Europese noodfonds biedt steun wanneer banken te weinig kapitaal blijken te hebben en maakte woensdag bekend een aanvraag voor een steunpakket van drie jaar te hebben ontvangen van de Grieken.

Het Europese reddingsfonds ESM – ofwel het Europees Stabiliteitsmechanisme – is een permanent financieel noodfonds dat in actie komt als uit een stresstest blijkt dat banken te weinig kapitaal hebben, en niet via de markt of overheden aan voldoende kapitaal kunnen komen. Het fonds werd in 2012 opgezet ter bestrijding van de schuldencrisis in sommige eurolanden en heeft een potentiele uitleencapaciteit van €500 miljard.

Grieken vragen drie jaar steun van noodfonds ESM

Grieken kloppen aan
Uit een brief van de Griekse regering aan het noodfonds valt op te maken dat zij een steunpakket van 3 jaar willen aanvragen. Vorige week ging het nog om een steunpakket van €29 miljard, verspreid over twee jaar. De regering claimt volgende week al hervormingen te kunnen doorvoeren in belastingen en pensioenen. De details worden vandaag aan de Eurogroep bekendgemaakt.

De Chef van het EMS, Klaus Regling, was in februari 2014 - in aanloop naar een stresstest van de ECB, nog positief gestemd over vijf crisislanden, waaronder ook Griekenland. Hij zei destijds: “Ik verwacht in Spanje, Portugal en Cyprus geen grote verrassingen. Dat geldt eveneens voor Griekenland en Ierland”. De verwachtingen van Regling lijken inmiddels, anderhalf jaar later, in een heel ander daglicht te staan.

Voor Griekenland is vandaag de laatste dag om met concrete bezuinigings- en hervormingsplannen te komen. Dat nadat afgelopen zondag een referendum werd gehouden onder de Griekse bevolking, waarin uiteindelijk overwegend nee werd gestemd tegen een pakket van nieuwe bezuinigingsmaatregelen.

De voorstellen worden vandaag doorgerekend door de geldschieters (Europese Unie, ECB, IMF). Zaterdag inspecteert de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden, het plan. Zondag wordt in een Eurotop over de toekomst van Griekenland beslist.