Chef noodfonds ESM: Banken crisislanden goed op weg

19 februari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Banken in de vijf Europese crisislanden zitten op het goede spoor en zijn klaar voor de komende stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB). “Deze vijf landen zijn de hervormingskampioenen van de wereld”, zegt Klaus Regling hoofd van het Europese noodfonds ESM in een interview in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Hij verwacht dat de banken uit de Europese crisislanden de komende stresstest goed zullen doorstaan.

Geen grote verrassingen verwacht

“Ik verwacht in Spanje, Portugal en Cyprus geen grote verrassingen. Dat geldt eveneens voor Griekenland en Ierland”. Dat zegt hij vooruitkijkend naar de stresstest, die de Europese Centrale Bank en de toezichthouders op het einde van dit jaar zullen gaan uitvoeren. “De banken in de landen waar een programma loopt, zijn inmiddels in goede conditie”, zegt Regling in de Süddeutschen Zeitung.

Klaus Regling - ESM

Beperkte steun vanuit ESM nodig

Het Europese reddingsfonds ESM komt in actie als uit de stresstest mocht blijken dat banken te weinig kapitaal hebben en dat niet op de markt of van overheden kunnen lenen. Klaus Regling verwacht niet veel geld uit te moeten trekken. “Ik ben optimistisch dat we niet veel kapitaal nodig zullen hebben, vooral niet in die vijf landen waar we een reddingsprogramma hebben lopen”, zegt Regling.

Hervormingen betalen zich uit

Volgens Regling doen niet alleen de crisislanden het nu goed, maar ook Europa als geheel. “Bij de genoemde vijf crisislanden zien we al een stijgende export en ook zien we dat de groei terugkeert. Het blijft echter wel belangrijk dat deze landen doorgaan met de hervormingen”, aldus Regling.

Kritiek Amerika onterecht

De kritiek van Amerikaanse economen op het Europese hervormingsbeleid voor de crisislanden vindt hij niet terecht. “Zij hebben de laatste jaren veel beweerd, wat uiteindelijk niet is gebeurd. Op lange termijn ontwikkelt de Europese economie zich net zo dynamisch als de Amerikaanse”, zegt ESM chef Klaus Regling.