Grexit alleen als noodleningen worden ingetrokken

03 juli 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Volgens beurscommentator Mathijs Bouman zal een vertrek van Griekenland uit de eurozone alleen plaatsvinden als de banken gered moeten worden met een andere munt omdat de euro’s op zijn. Dat kan alleen gebeuren als de Europese Centrale Bank de noodleningen intrekt, maar dat staat nog niet te gebeuren volgens Bouman.

De bankkantoren in Griekenland zijn gesloten en mensen kunnen maximaal €60 per dag pinnen. Alleen voor gepensioneerden zonder pinpas gingen de filialen afgelopen woensdag open. Dat er nog steeds euro’s uit de muur komen is alleen mogelijk doordat de Europese Centrale Bank (ECB) toestemming geeft aan de Griekse nationale bank om Emergency Liquidity Assistance (ELA) te geven aan de Griekse banken. ELA houdt in dat de nationale bank leningen uitgeeft aan de banken om er voor te zorgen dat zij genoeg geld in kas hebben om de oneindige stroom aan geldopnames van burgers te kunnen faciliteren. ELA mag alleen verleend worden aan financieel stabiele banken, maar de solvabiliteit van banken die afhankelijk zijn van door de overheid gegarandeerde obligaties zal achteruit gaan als de overheid niet meer kan voldoen aan zijn verplichtingen bij de banken.

Grexit

Noodleningen
Volgens beurscommentator Mathijs Bouman van RTL Z zal Griekenland alleen de eurozone (moeten) verlaten, wanneer de ECB de noodleningen intrekt. Op dit moment worden de leningen ‘doorgerold’ – de aflossing van een eerdere rekening wordt gedekt door een nieuwe noodlening – waardoor het totaal geleende bedrag onveranderd blijft. Maar hoe lang deze situatie nog stand houdt is de vraag. Vooral Duitsland en Nederland zouden het noodkrediet van Griekenland willen stopzetten, omdat de angst bestaat dat het geld nooit meer terugkomt.

Op 20 juli staat de volgende deadline voor het terugbetalen van €3,5 miljard. Als die betaling niet kan worden gemaakt is het volgens Bouman niet langer vol te houden dat het onderpand van de Griekse banken – vaak in de vorm van staatsobligaties – toereikend is voor het recht tot noodleningen. Dan zal de ECB de stekker uit de noodleningen moeten trekken. Daar is een wel een tweederde meerderheid voor nodig binnen de Europese toezichthouder. Volgens Bouman is dat echter nog niet zo ver. De commentator denkt wel dat er een ‘haircut’ of afslag zal plaatsvinden, wat inhoudt dat de Grieken voor €1000 aan obligaties minder dan €1000 kunnen lenen. Daar is bijna altijd sprake van, maar in dit geval zou het verschil tussen beide nog groter kunnen worden.