Verandering NHG en BTW regeling huizenmarkt

02 juli 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Huizenkopers opgelet: per 1 juli 2015 gaat de NHG grens verder omlaag naar €245.000. Wie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wil afsluiten zal hier rekening mee moeten houden.

NHG op totale hypotheekbedrag

Deze wijziging gaat over het totale hypotheekbedrag. Dat wil zeggen dat de koopsom en de bijkomende aankoopkosten (zoals overdrachtsbelasting en notariskosten) gezamenlijk niet hoger mogen uitkomen dan €245.000. Omdat de kosten vaak uitkomen op zo’n 6% van de koopsom, betekent deze nieuwe regelgeving dat de maximale koopsom (voor een financiering met NHG) per 1 juli uitkomt op €231.132.

NHG verlaagd

Verdere daling NHG grens in 2016

De overheid heeft besloten om de NHG grens in 2016 nog verder te verlagen naar €225.000. Ook dan zal de wijziging per 1 juli ingaan. Maar dat is niet de enige wijziging die huizenkopers raakt. Zo stijgt het btw-tarief voor arbeidskosten bij verbouw- en herstelwerkzaamheden. Ook zijn de hypotheeknormen verder aangescherpt waardoor huizenkopers gemiddeld 5% minder kunnen lenen dan voorheen.

6% btw regeling bouw verdwijnt

De 6% btw regeling voor de arbeidskosten bij verbouw- en herstelwerkzaamheden van huizen komt te vervallen. Er wordt vanaf nu weer met 21% btw gerekend. De regeling was in 2013 in het leven geroepen om de door de crisis geraakte bouwsector en huizenmarkt een impuls te geven. De overheid heeft echter besloten om per 1 juli te stoppen met deze regeling. Voor verbouw- en herstelwerkzaamheden zul je vanaf vandaag dus weer 21% btw moeten betalen. Ook wanneer je voor 1 juli al aanbetalingen had gedaan voor bepaalde werkzaamheden. Er zijn echter enkele uitzonderingen.

Btw schilderwerk, isoleren en stukadoren wel op 6%

Het lage btw tarief van 6% blijft wel gelden voor het schilderen, isoleren en stukadoren van huizen die ouder zijn dan twee jaar.