NBWM op weg naar een volledige MKB-bank

18 juni 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandsche Betaal en Wisselmaatschappij (NBWM) heeft in het afgelopen voorjaar voor het eerst winst gedraaid, en zet met een vergunning van AFM in op het verkrijgen van de status van MKB-bank. Dat vertelt medeoprichter en directeur Pieter Jan Datema in een recent interview met het FD. De prijsvechter op het gebied van valutahandel is van plan om ondernemingskredieten te gaan verstrekken.

De Nederlandsche Betaal en Wisselmaatschappij (NBWM) ging in maart 2014 officieel van start. Oprichters Pieter Jan Datema en Canadees Peter Comstock, voorheen beide betrokken bij de opzet van de Nederlandse tak van online broker Saxo Bank, speelden al enige tijd met het idee om goedkoper en inzichtelijker valutaconversies en buitenlandse betalingen te gaan aanbieden.

Nederlandsche Betaal en Wisselmaatschappij

“Ik zag dat de markt voor valutatransacties werd gedomineerd door vier grote spelers: ING, ABN Amro, Rabobank en Deutsche Bank. Het was een ingedutte markt, waar weinig werd geconcurreerd en iedereen tevreden was met de forse marges die ze maakten”, aldus Datema onlangs in gesprek met het Financieele Dagblad. Na het verkrijgen van een bankvergunning van De Nederlandsche Bank in het najaar van 2013 konden Datema en Comstock aan de gang om zich in deze ingedutte markt te vestigen.

Concurrentie
Met 14 werknemers op Beursplein 5 komt de nieuwe prijsvechter op de valutamarkt dit voorjaar voor het eerst in de zwarte cijfers en sinds vorige maand heeft NBWM ook een vergunning van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) op zak om valutaopties* aan te mogen bieden. Maar valutahandel en het goedkoper aanbieden van buitenlandse betalingen voor de nu meer dan 500 klanten voldoet nog niet aan de ambities van Datema: “Ik zie ING verder uitgroeien tot retailbank, Rabo blijft een rentebank en ABN Amro wil meer een zakenbank worden. Dat laat ruimte voor ons om de komende jaren de status van MKB-bank te verkrijgen.”

Om een volledige MKB-bank te worden moet NBWM ook krediet gaan verschaffen aan ondernemingen. Hier heeft NBWM zelf het vermogen niet voor en gaat daarom de komende tijd op zoek naar een partner die NBWM’s ‘palet aan diensten voor het mkb compleet’ kan maken.

Internationaal
Sinds kort is NBWM op de Oostenrijkse markt actief en nu richtten de oprichters hun blik naar Azië. “Met een kantoor in Singapore zouden we de hele handelsdag beslaan”, sluit Datema af.

* De vergunning van AFM staat NBWM toe om zijn klanten valutaopties aan te bieden. Een valutaoptie is een product waarmee bedrijven zichzelf kunnen indekken tegen ongewenste koersbewegingen door de prijs vast te stellen voor het kopen of verkopen van een bepaalde valuta.