Congres over toekomst van het betalingsverkeer

17 juni 2015 Banken.nl 4 min. leestijd

Gisteren vond de 16e editie van het ‘Congres Toekomst van het Betalingsverkeer’ plaats. Jaarlijks bezoeken meer dan 200 betaalexperts het event om alles te horen over de laatste ontwikkelingen in de betaalsector. Het evenement kent tal van gaande gerenommeerde sprekers, onder meer werkzaam bij banken en verzekeraars, creditcardmaatschappijen, IT-specialisten en andere financiële dienstverleners. Onder meer advieskantoren Deloitte en KPMG leverden een inhoudelijke bijdrage.

De markt voor betalingen is de afgelopen jaren flink opgeschud. Banken zijn al lang niet meer alleen in het betalingslandschap – nieuwe innovatieve spelers (Apple Pay, Google Wallet, etc.) schieten als paddenstoelen uit de grond. Daarnaast is de wet- en regelgeving sterk veranderd (denk aan SEPA, IBAN) en zorgt digitalisering van producten en diensten (in het bijzonder mobiel bankieren) voor een enorme impact op bestaande bedrijfsmodellen van vrijwel iedere partij binnen het betalingslandschap. De consument verandert ook – die wil vandaag de dag overal, altijd en zo efficiënt mogelijk kunnen betalen, maar plaatst tegelijkertijd kanttekeningen bij thema’s als privacy of veiligheid.

Congres-Toekomst-van-het-Betalingsverkeer

Toekomst van het Betalingsverkeer
Bovenstaande ontwikkelingen stonden gisteren centraal tijdens het jaarlijkse ‘Congres Toekomst van het Betalingsverkeer’, dat plaatsvond in het Mercure Hotel in Amsterdam. Elk jaar wordt dit congres voor de betalingsbranche georganiseerd door Euroforum, een aanbieder van congressen, cursussen en opleidingen voor professionals en managers bij bedrijven, overheden en non-profit organisaties. Tijdens deze bijeenkomst ontmoeten bezoekers, veelal professionals uit het betalingslandschap, overige directeuren, hoofden en managers betalingsverkeer om samen met elkaar de belangrijkste trends en ontwikkelingen binnen de markt te bespreken.

Het evenement werd dit jaar ondersteund door diverse netwerkpartners, voornamelijk partijen direct gerelateerd aan de betaalbranche, waaronder Equens, VISA, Mastercard, en ook enkele adviesbureaus verbonden zich als partner aan het evenement: Deloitte, KPMG en Enigma Consulting. Een overzicht van alle eventpartners van het congres:

Partners-Betaalcongres

Programma
Gedurende de dag werden tal van presentaties en rondetafelsessies verzorgd door de diverse aanwezige partijen, bestaande uit onder meer: banken en verzekeraars, betaalinstellingen, PSP's, creditcardbedrijven, financieel dienstverleners, IT- en IT security bedrijven, belangenverenigingen en juridische dienstverleners. In de diverse sessies werd door uiteenlopende sprekers ingegaan op tal van actuele thema’s als: digitalisering, cloud, digital identity, cyber security, mobiel en contactloos betalen, multichannel payments, Europese regelgeving, innovaties, online shoppen, en nog enkele thema’s.

KPMG en Deloitte
Adviesbureaus Deloitte en KPMG leverden een inhoudelijke bijdrage aan het programma. Een van de eerste presentaties had als thema ‘Future of Payments’ en ging in op de trends en ontwikkelingen binnen het Europese betalingslandschap. Hans Honig, Partner Financial Services bij Deloitte verzorgde de sessie en ging in op vragen als: 'Welke trends zijn er gaande vanuit de consument?’ en ‘Welke trends zijn er gaande in de payments industrie?’. Tenslotte zette hij zijn verwachtingen voor de toekomst uiteen .

Hans-Honig---Koert-Oosterhof---Robert-Jan-Vrolijk---Huib-Broekhuis

In de middag trad Koert Oosterhof, Partner Financial Services bij
KPMG als moderator op van de presentatie ‘Gamechangers in payments’. Daarin gaven drie innovatieve partijen hun visie op betalen in de toekomst. Aan deze presentatie namen onder andere deel: Pieter Poorthuis, Senior Sales Engineer, BitPay Europe en Kim Tjoa, mede-oprichter van FLOOW@ World's Reset Button. Ook Robert Jan Vrolijk, een alumnus van Enigma Consulting en tegenwoordig als zelfstandig consultant actief op het gebied van cryptocurrencies, en Huib Broekhuis, voormalig Managing Director van VDS Training Consultants, verzorgden een presentatie.