NIBC adviseert MRP en CQS bij aankoop MegaStores

11 juni 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Op 22 april hebben Meijer Realty Partners (MRP) en CQS in een joint venture het overdekte MegaStores winkelcentrum in Den Haag gekocht van ING Real Estate. MRP en CQS werden hierbij onder andere geadviseerd door Nederlandse zakelijke en retail bank NIBC. Volgens het Kadaster hebben de kopers €66 miljoen betaald voor het winkelcentrum.

Met zo’n 85.000m² aan oppervlakte is MegaStores in Den Haag een van de grootste overdekte winkelcentra van Nederland. Het retail complex is centraal gelegen naast het station Hollands Spoor en was sinds 2008 in handen van ING Real Estate*. Het winkelcentrum kampte toen al met veel leegstand en de beoogde herontwikkeling van het centrum kwam ook in handen van ING maar lastig van de grond. Na de kredietcrisis besloot ING om zijn ontwikkelingsactiviteiten in het project af te bouwen.

NIBC adviseert MRP en CQS bij aankoop MegaStores

Verkoop
Op 22 april heeft ING het stokje overgedragen aan een joint venture van vastgoedinvesteerder Meijer Realty Partners (MRP) en Britse vermogensbeheerder CQS. Na enkele maanden van onderhandelen zijn de kopers tot een overeenkomst gekomen met ING en wordt het eigendom van MegaStores overgedragen voor een bedrag van €66 miljoen, volgens het Kadaster. MRP wil het winkelcentrum nieuw leven inblazen en vooral via een mix van restaurants en winkels tot een aantrekkelijke winkelbestemming ontwikkelen.

“MegaStores heeft een unieke, centraal gelegen locatie en wij hebben een duidelijke visie over de transformatie waarbij we MegaStores tot een populaire winkelbestemming met een mix van winkels en restaurants zullen gaan maken. We kijken ernaar uit om samen met CQS het project verder te ontwikkelen en van MegaStores een levendige bestemming voor de stad te maken”, aldus MRP-eigenaar Bart Meijer.

NIBC

MRP en CQS ontvingen bij de aankoop advies van NIBC, die vanuit zijn langdurige relatie met ING een voordelige deal wist te verzorgen, en van Reinburg, Jones Lang LaSalle en Simmons & Simmons. Linklaters bracht juridisch advies voor CQS.

Ook Erik Vester, Head of REIM Portfolio bij ING, is blij met de deal: “De verkoop van MegaStores Den Haag is een integraal onderdeel van onze strategie om onze investeringen in vastgoed terug te brengen”. ING Real Estate bezit voornamelijk objecten in retail en residentie in Nederland, de Verenigde Staten, Spanje en China. ING werd bij de verkoop geadviseerd door Loyens & Loeff (juridisch) en EPAC Property Counselors.

* ING kocht het winkelcentrum in 2008 voor €135 miljoen van Duitse vastgoedbelegger HFS.