Advieskosten ABN AMRO, ASR en SNS vier miljoen

30 april 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

Een meevaller voor de Nederlandse Staat. De advieskosten van NLFI, het vehikel dat namens het Ministerie van Financiën de staatsdeelnemingen in onder andere ABN AMRO, ASR en SNS beheert, waren in 2014 minder dan €4 miljoen. En dat terwijl er voor dat jaar €14.8 miljoen begroot was.

NLFI – kort voor NL Financial Investment – is een stichting die belast is met het beheer van de genationaliseerde financiële instellingen in Nederland. Het gaat om ABN AMRO, ASR en SNS, evenals Propertize (voormalig SNS Property Finance).

nlfi

Meevaller van 10 miljoen
Voor 2014 had NLFI een bedrag van bijna €15 miljoen begroot voor de advieskosten die bij het beheer van de financiële instellingen zouden komen kijken. NLFI ontvangt onder andere advies van zakenbank Rothschild, financieel specialist Macquarie Capital en advocatenkantoor Allen & Overy. Achteraf blijkt die begroting erg ruim te zijn – in 2014 werd nog geen €4 miljoen aan adviesdiensten uitgegeven (€3.920.689 volgens het jaarverslag).

De zeer ruime begroting verklaart NLFI door een lagere behoefte aan extern advies en de onzekerheid over de kosten die nodig zouden zijn voor het beheer van SNS Reaal en de verkoop van Vivat Verzekeringen. Ook meldt het FD, op basis van uitspraken van een woordvoerder, dat NLFI “scherpere contracten dan begroot heeft kunnen afsluiten”.

Door de lage advieskosten krijgt het Ministerie van Financiën een overschot van €10,2 miljoen terugbetaald. Ook op werknemerskosten vielen de kosten meer dan €250.000 lager uit dan begroot. Voor 2015 wordt opnieuw een bedrag van bijna €15 miljoen (€14,88 miljoen) begroot voor de advieskosten. Dit jaar wordt ABN AMRO waarschijnlijk naar de beurs gebracht – wat een aanzienlijk bedrag aan advieskosten met zich mee zal brengen – en zullen ook advieskosten worden gemaakt bij de overdenking van de toekomst van ASR en SNS.