Morgan Stanley CFO Ruth Porat stapt over naar Google

27 maart 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Ruth Porat, de CFO van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley begint eind mei bij internetgigant Google. De ‘machtigste vrouw van Wall Street’ heeft een indrukwekkende rol gespeeld in het overleven van de zakenbank tijdens de crisis. In haar CFO functie bij Google zal zij zich inzetten om de relaties met de financiële sector te verbeteren.

Ruth Porat stopt na 28 dienstjaren bij zakenbank Morgan Stanley. Porat wordt ook wel de machtigste vrouw van Wall Street genoemd, en in begin 2013 werd zij zelfs bijna tot staatsecretaris van financiën benoemd voor de VS.

Porat heeft gestudeerd aan Stanford University, The London School of Economics en de University of Pennsylvania. In 1987 begon zij bij Morgan Stanley waar zij onder andere de functie van vicevoorzitter van de zakenbankafdeling bekleedde en zij in 2009 tot CFO werd benoemd. Van 1993 tot 1996 werkte zij tijdelijk voor Smith Barney, waarna zij weer terugkeerde naar Morgan Stanley. Ook werkte zij tijdelijk in Londen voor de bank, om daar internetbedrijven te begeleiden bij beursgangen.

Ruth Porat - Google

Google
Porat zal in april stoppen bij Morgan Stanley. Tijdens haar CFO-tijd heeft ze een grote rol gespeeld in de heropbouw van de bank die door de kredietcrisis aan de rand van de afgrond stond. Ook gaf zij leiding aan een team dat de Amerikaanse overheid van advies voorzag over de redding van Fannie Mae en Freddie Mac – twee hypotheekbanken die het zwaar te verduren kregen tijdens de crisis. Vanwege haar indrukwekkende prestaties zijn er onder investeerders en beleggers hoge verwachtingen voor Google met als gevolg dat Google eerder deze week dan ook al tussen de hoogste stijgers stond van Wall Street.

Porat vervangt Patrick Pichette, die recent aangaf te zullen stoppen als CFO van Google. In zijn 6,5 jaar bij Google stond hij ook wel bekend als het ‘geheime wapen’, omdat hij de kosten en verlies draaiende afdelingen nauwlettend in de gaten hield. Maar zijn vertrek staat in een minder mooi daglicht, omdat analisten beweren dat Pichette verantwoordelijk wordt gehouden voor verslechtering van de relaties met zakenbanken – hij zou meerdere malen geweigerd hebben om benodigde informatie te verstrekken bij het doen van transacties. Porat moet de gemoederen kalmeren en de relaties met de zakenbanken verbeteren. Ze start op 26 mei als CFO voor Google.