Britse tiener ontwerpt nieuwe 1 pond munt

20 maart 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Vanaf 2017 komt een nieuwe munt van 1 pond in omloop in het Verenigd Koninkrijk. Uit 6.000+ ingezonden ontwerpen is die van David Pearce uit Walsall gekozen – een jongen van vijftien jaar. Dat maakte George Osborne, Britse minister van Financiën, onlangs bekend.

Om een nieuw muntstuk van 1 pond te realiseren werd er een grote ontwerpwedstrijd geopend. Britten konden hun ontwerp voor de munt insturen en het beste ontwerp zou worden gebruikt voor het drukken van een vervangend muntstuk. Er werden meer dan 6.000 ontwerpen ingezonden. 

1 pound

David Pearce

David Pearce werd door zijn tekenleraar geattendeerd op de wedstrijd en besloot een ontwerp in te sturen. De vijftienjarige uit Walsall, Engeland koos voor een twaalfhoekige munt – net zoals de driepence-munt die sinds 1971 niet meer gebruikt wordt – en beeldde daarop vier planten af, verwijzend naar de vier delen van het Verenigd Koninkrijk. Een roos voor Engeland, een distel voor Schotland, een look voor Wales en een klaverblad voor Noord-Ierland. De andere kant beeldt koningin Elizabeth af.

George Osborne, de Britse minister van Financiën, maakte onlangs bekend dat het ontwerp van David Pierce als winnaar was geselecteerd uit de ontwerpwedstrijd. Pierce was behoorlijk geschokt door zijn overwinning maar ook “zeer enthousiast”, liet hij aan weten aan de Britse Royal Mint. Hij vertelde veel tijd te hebben gestoken in het ontwerp en in zijn onderzoek naar de beste symbolen voor alle delen van de UK.