Amsterdam host grootste EU Crowdfunding event

19 februari 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Op 12 mei 2015 wordt Crowdfunding Day – Europa’s grootste congres voor crowdfunding – georganiseerd in de Amsterdam ArenA. “Met Crowdfunding Day willen we ondernemers, investeerders en adviseurs de handvatten geven die ze nodig hebben om crowdfunding succesvol in de praktijk te brengen”, aldus Simon Douw van mede-initiatiefnemer adviesbureau Douw&Koren.

Amsterdam: Crowdfunding Capital

Crowdfunding is behoorlijk in opkomst als alternatieve manier van startup financiering. Crowdfunding adviesbureau Douw&Koren, dat regelmatig de crowdfundingmarkt in kaart brengt, becijferde vorige maand dat de Nederlandse crowfundingmarkt opnieuw verdubbeld is. Gedurende 2014 werden in Amsterdam maar liefst 386 projecten gefinancierd met crowdfunding. Gezamenlijk gaat het om zo’n €8,3 miljoen aan investeringen. Bijna €6 miljoen werd opgehaald door Amsterdamse startups en MKB’ers. Amsterdam – de Crowdfunding Capital – loopt voor op de rest van Nederland wat de aantallen en de cumulatieve omvang van crowdfunding projecten betreft.

Crowdfunding Day 2015

“Waar crowdfunding begon als een kleinschalig initiatief om creatieve projecten te financieren is het in korte tijd uitgegroeid tot een miljardenindustrie,” aldus mede‐initiatiefnemer van Crowdfunding Day Simon Douw van Douw&Koren. De sterke creatieve industrie leverde Amsterdam haar koppositie op. Ruim een derde van de gecrowdfunde creatieve projecten, zoals films, kunst en muziek, uit Nederland is afkomstig uit Amsterdam. Kasja Ollongren, wethouder Economische Zaken gemeente Amsterdam voegt toe: “Het belang van crowdfunding voor onze economie neemt nog altijd toe. Ondernemers krijgen op een nieuwe en slimme manier toegang tot voldoende startkapitaal.”

Crowdfunding Day 2015
Met de organisatie van Crowdfunding Day op 12 mei in Amsterdam versterkt de stad haar voorloperpositie. Crowdfunding Day voorziet in een programma waarbij toonaangevende platforms, succesvolle campagnes en invloedrijke sprekers de kansen en valkuilen van deze nieuwe manier van financieren belichten.  In 8 zalen worden 700 bezoekers bediend met de nieuwste informatie op het gebied van crowdfunding.

“De onstuitbare opmars van crowdfunding daagt ondernemers, traditionele financiers, accountants, adviseurs, beleidsmakers en burgers uit om met nieuwe ogen naar financiering te kijken,” aldus Douw. Tijdens Crowdfunding Day worden ook de Crowdfunding Awards uitgereikt aan unieke en succesvolle campagnes. Douw voegt toe: “We zijn blij een podium te kunnen bieden aan de beste crowdfunding campagnes, die een voorbeeld kunnen zijn voor anderen.” Naast Douw&Koren zijn de andere initiatiefnemers voor het evenement branchevereniging Nederland Crowdfunding en evenementenbureau Event Departement.

Crowdfunding Day - Douw&Koren

Douw&Koren
Crowdfunding adviesbureau Douw&Koren houdt de ontwikkelingen in de crowdfunding markt nauwlettend in de gaten. Het bureau uit Amsterdam, opgericht door Simon Douw en Gijsbert Koren, verzorgd regelmatig lezingen en workshops over de nieuwe manier van startup-financiering. “Daarnaast verkennen we wat er nodig is om crowdfunding verder te verduurzamen en te doen groeien.”