Goldman Sachs: Olieprijzen naar historisch dieptepunt

13 januari 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De wereldwijde olieprijzen waren sinds 2008 nog niet zo laag. Begin deze week daalde de prijs voor een vat ruwe Brent olie naar $47,50. Analisten van Goldman Sachs hebben in hun meest recente rapport hun eerdere prijsverwachtingen flink bijgesteld. De prijsdalingen hebben onder meer te maken met een groter aanbod in de VS, dat zijn schalieolieproductie flink heeft opgeschroefd.

Wereldwijd is de olieprijs flink aan het dalen de laatste jaren en heeft deze recordlaagtes bereikt. De markt kampt al enige tijd met een overschot aan productie – mede door een toename van de productie van schalieolie in bijvoorbeeld de VS – en weinig vraag. Daarbij verlaagt de Organisatie voor olie-experterende landen (Opec) tot op heden de olieproductie niet, wat wederom druk legt op onder meer de VS en Canada. Het gevolg: voortdurende prijsdalingen die waarschijnlijk zullen aanhouden totdat ofwel de vraag naar olie zal toenemen of olieproducenten vanuit een kostenoogpunt dwingt de productie te verlagen.

Olie - Goldman Sachs

De wereldwijde olieprijzen zijn de afgelopen zes jaar gedaald naar historisch lage niveaus. In een recent rapport over de oliemarkt hebben analisten van Goldman Sachs begin deze week hun prijsdoelen voor een vat ruwe Brent-olie bijgesteld. Die olieprijs daalde afgelopen maandag naar een historisch lage prijs van $47,50 per vat.

Lag de prijsverwachting van Goldman Sachs voor de komende drie maanden eerder nog op $80 per vat, zo daalde deze naar $42 en ook voor het hele komende jaar stelde Goldman Sachs de verwachte olieprijs bij, van $83,75 naar $50,40. Ook voor de Amerikaanse West Texas Intermediate olie werd de prijsverwachting bijgesteld, van $73.75 naar $47,15. De analisten verwachten verder dat de wereldwijde olieprijzen in Q2 nog zullen dalen en later dit jaar weer licht te zullen stijgen.

De analyse van Goldman Sachs ligt in lijn met eerdere prognoses van dalende olieprijzen. Begin januari stelden ondermeer Citigroup, BNP Paribas en Societe Generale hun prijsverwachtingen voor ruwe olie bij. De forse daling in de olieprijs van afgelopen maandag wordt door sommige analisten echter toegeschreven aan het sombere rapport van Goldman Sachs.

Binnenkort verschijnen de maandelijkse rapporten van de Opec en het Internationaal Energieagentschap en zal blijken hoe de olieprijzen zich verder ontwikkelen.