Banken geven 9 miljard uit aan consultancydiensten

06 januari 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

Banken gaven het afgelopen jaar wereldwijd meer dan $9 miljard dollar uit aan consultancybureaus, blijkt uit onderzoek van een Brits analistenbureau. In de praktijk zijn de totale uitgaven aan externe consultants en interim managers veel hoger, het onderzoek kijkt ‘slechts’ naar de uitgaven aan de top 250 dienstverleners.

In een recent onderzoek naar de status van de consultancymarkt binnen de financiële sector, concludeert het Britse analistenbureau Source Information Services (Source) dat de uitgaven aan consultants wereldwijd fors stijgen. In 2012 was de markt goed voor $22,4 miljard, in 2013 lag dit cijfer circa 7% hoger en het afgelopen jaar kwam de markt uit op rond de $26 miljard, hoewel pas later dit jaar duidelijk zal worden wat de precieze marktomvang zal zijn. Volgens de onderzoekers heeft de sterke groei te maken met drie factoren: het economisch herstel, met name in Europa, de toenemende en grote vraag naar risk & compliance diensten, met name bij banken, en de sectorbrede noodzaak voor nieuwe bedrijfsmodellen, efficiëntie en innovatie, met als gevolg grote transformaties.

Financial Services Consulting Markt

Uit het onderzoek blijkt dat de bankensector verreweg het grootste segment vormt binnen Financial Services, met een geschatte omvang van $9.39 miljard, gevolgd door de verzekeringsmarkt ($6.77 miljard), vermogensbeheer ($4.21 miljard) en de kapitaalmarkten ($3.08 miljard).

Financial Services Consulting Markt

Risk & compliance

Binnen ‘Banking’ blijkt risk & compliance verreweg de belangrijkste dienstverlening, en bovendien de grootste drijfveer van groei. Volgens Source is dit vakgebied binnen de sector inmiddels goed voor 80% van alle consultancyopdrachten. Hoewel compliance in de meeste gevallen wordt gezien als de bron van adviesopdrachten, wordt in de praktijk het mandaat van projecten verbreed met andere zakelijke doelen, waardoor het functionele domein van inhuuractiviteiten ook wordt vergroot.

In de komende jaren zal er volgens de onderzoekers niet veel veranderen. De bankensector blijft een walhalla voor adviesbureaus, onder meer door de golf van veranderingen in compliance en wet- en regelgeving waarmee de markt wordt overspoeld. Bovendien zullen de banken door de aanhoudende behoefte de bedrijfsvoering te optimaliseren vaker een beroep doen op consultants. Deze trends worden versterkt door de opkomst van technologie en digitalisering, waardoor banken ook steeds afhankelijker worden van IT strategie consultants en IT projectmanagers.

Bekende voorbeelden van grote adviesopdrachten zijn er in de financiële sector volop. Zo huurde de Europese Centrale Bank (ECB) Oliver Wyman in om de Europese bankensector door te lichten. En zo heeft strategie adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants veel verdiend aan het begeleiden van de Spaanse overheid met de herstructurering van de Spaanse bankensector. Nog een voorbeeld is Alvarez & Marsal dat eind 2012 werd ingeschakeld om de bankensector van Cyprus door te lichten.

En vorig jaar hielpen Booz & Company, EY en Zanders, in opdracht van De Nederlandsche Bank, mee met het doorlichten van de Nederlandse systeembanken.

De lijst van opdrachten is eindeloos. Bij alle banken in Nederland lopen consultants en/of interimmers. Het onderzoek van Source richt zich echter alleen op de top 250 bureaus. Wanneer de complete markt wordt meegenomen dan komen de bestedingen ongetwijfeld vele miljarden hoger uit.