Drone specialist Skycap wint The Next Entrepreneur

15 december 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Laurens de Groot (34) is met zijn bedrijf Skycap uitgeroepen tot winnaar van The Next Entrepreneur 2014, de prijs van MKB-Nederland en de Rabobank voor de meest vernieuwende starter. Tijdens de finale liet hij drie collega-ondernemers achter zich. Volgens de jury heeft De Groot met zijn bedrijf de ideale combinatie van “commercieel en humanitair” gevonden en heeft hij “wereldwijde potentie”. De jonge ondernemer verdient met zijn overwinning een geldbedrag van €12.500.

Skycap: Drones brengen gebieden in kaart

Het in Rotterdam gevestigde Skycap (12 medewerkers) zet onbemande luchtvaartuigen (drones) in voor derden. Potentiële klanten kunnen aangeven wat ze willen opnemen vanuit de lucht, Skycap biedt vervolgens de juiste systemen, camera's, operators en veiligheidsexperts om de opdracht tot een goed einde te brengen. Wereldwijd werkt het bedrijf met gecertificeerde operators in soms de meest uitdagende gebieden. Zo was Skycap de eerste partij die drones succesvol inzette tegen stropers in Zuid-Afrika.

TNE

Achtergrond in milieubescherming

De achtergrond van Laurens de Groot ligt in de milieubescherming. Tijdens een missie in Namibië waar hij de illegale zeehondenjacht wilde filmen, kreeg hij het plan om daarbij een drone in te zetten. Dit werd een succes. “Zelfs zo groot, dat ik mij realiseerde dat onbemande luchtvaartuigen de wereld gaan veroveren de komende jaren”, vertelt hij. “Er zijn ontzettend veel applicaties en diensten mogelijk met een drone.” Om in die diensten te voorzien, heeft De Groot dit jaar, samen met twee partners, Skycap opgericht.

Ondernemer pur sang

“Skycap heeft de ideale balans tussen people, planet en profit, door vanuit een stichting die drones inzet voor goede doelen, een mooi bedrijf op te bouwen”, zegt Leendert-Jan Visser, jurylid en directeur MKB-Nederland. “Laurens is daarbij een ondernemer pur sang. Hij weet precies waar zijn markt ligt en denkt ver vooruit. Skycap is een typisch voorbeeld van een klein bedrijf dat een wereldspeler kan worden.” Volgens jurylid Sander Middendorp, manager Zakelijk Financieren van de Rabobank, biedt Skycap klanten een unieke propositie, met een combinatie van bestaande en nieuwe technologie, analyse en ervaring met het vliegen van drones. “Daarmee heeft De Groot een voorsprong op de nog beperkte concurrentie in deze groeimarkt.” De Groot won het in de finale van Gijs Poorter (DigiTrage – online arbitrageprocedures), Marleen Basart (BitesWeLove – abonnement op verantwoorde tussendoortjes) en Sjuul Berden (United Wardrobe – online marktplaats voor tweedehands kleding).

Starterskansen vergroten

MKB-Nederland en de Rabobank zijn in 2012 gestart met The Next Entrepreneur om startende ondernemers uit te dagen zichzelf constant te verbeteren en hun kansen te vergroten. Los van de wedstrijd bieden zij starters een kennistraject, relevante informatie, advies en een uitgebreid netwerk. Aan de derde editie van de wedstrijd deden bijna 800 startende ondernemers mee. De eerste winnares was Annefrid Immenkamp met Chocstar in 2012. Vorig jaar ging de prijs naar Erik Recter van Watcher Enterprises.