Banken betalen 254 miljard aan boetes in zes jaar tijd

13 november 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De wereldwijde banksector heeft in zes jaar tijd £200 miljard (€254 miljard) aan boetes en afwikkelingsvergoedingen moeten betalen voor diverse schandalen. Het Libor schandaal, de sancties voor het handelen met Iran en Sudan, misleidende verkoop van producten, de misstanden op de Amerikaanse hypotheekmarkt en recent de manipulatie van de valutamarkt zijn de bekendste voorbeelden van schandalen waar banken diep voor in de buidel moesten tasten. Dat meldt The Guardian.

Onderzoek onder leiding van Roger McCormick bij de CCP Research Foundation toont aan dat 10 grote banken, waaronder RBS, Barclays, HSBC en Lloyds Banking Group, een totaal bedrag van £166 miljard (€211 miljard) aan boetes hebben betaald tussen 2009 en 2013.

 Valuta

Dit jaar blijkt weer een jaar te worden waarin banken te maken krijgen met boetes als gevolg van hun handelen. Zo moest
 Bank of America alleen al $16 miljard betalen naar aanleiding van van misleidende verkoop van hypotheken. In totaal staat de teller voor de eerste 8 maanden van dit jaar al op £31 miljard (€40 miljard), meer dan het totaal voor heel 2013. En daar komen nog de boetes voor de manipulaties van de valutamarkt bij.

Amerikaanse en Britse toezichthouders hebben deze week schikkingen voor ruim €2,4 miljard getroffen met vijf grote internationale banken in verband met beschuldigingen dat zij de enorme valutamarkt hebben geprobeerd te manipuleren.