Banken werven nieuwe medewerkers onder militairen

12 november 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Van het leger naar de financiële dienstverlening is een carrièrepad dat steeds vaker wordt bewandeld. De afgelopen jaren namen banken als J.P. Morgan, Morgan Stanley, Citibank en Goldman Sachs steeds meer mensen aan die bij het leger, de marine en de luchtvaart vandaan komen. De genoemde banken zijn er van overtuigd dat vaardigheden zoals leiderschap, teamwork en een probleemoplossend vermogen die in het leger gecultiveerd worden, ook in de bankensector goed gebruikt kunnen worden. Daarnaast komt personeel vrij omdat de Amerikaanse strijdkrachten sterk bezuinigen op legeronderdelen.

De juiste skills
Degenen die in het leger gediend hebben, hebben een hoge mate van professionaliteit, ethos, en de skills om onder druk te werken. Ook de organisatorische skills om projecten uit te voeren en hun hoge integriteitsstandaard zijn aantrekkelijke eigenschappen. Een duidelijke parallel met de Amerikaanse bankensector, waarin stress niet onbekend is en een professionele houding onontbeerlijk is.

Banken werven medewerkers onder militairen

Banken
Morgan Stanley geeft sinds 2010 al gerichte workshops en heeft dit jaar besloten stages aan te bieden aan ex-gedienden van het leger. De internships zullen gegeven worden op drie vlakken: institutionele sales en handel, finance en operations. Inmiddels zijn de workshops al gevolgd door 700 voormalige soldaten.

Ook J.P. Morgan doet mee aan de recruitment vanuit het leger. De bank startte een formeel internshipprogramma in 2011 om de verschillende aspecten van de bank te tonen aan voormalige militairen. Een kans voor de bank om veelbelovend talent te identificeren en voor de kandidaten om een carrière te beginnen bij de bank.

Afgelopen jaar lanceerde dan ook Citibank een programma om mensen uit het leger, in hun eind twintiger/begin dertiger jaren, te enthousiasmeren om deel te nemen aan de opleiding die de bank biedt.

Tot slot biedt ook grootbank Goldman Sachs een programma aan. In 2012 lanceerde het een integratieprogramma van acht weken aan veteranen, die hen de mogelijkheid geeft meer te leren over de financiële dienstensector – en tegelijkertijd de bank de mogelijkheid geeft potentiële werknemers uit te kiezen.

Uitdaging
Vanuit het leger bij een bank werken is echter een flinke uitdaging. De cultuurshock is niet allerminst, en hooggeplaatste strijdkrachten zullen eraan moeten wennen niet direct in een hoge positie terecht te komen bij een bank. Maar de grootste uitdaging is om het gat te dichten tussen aangeboren competenties en een gebrek aan ervaring. Ook de terminologie is een uitdaging, en de structuren in een bank zijn minder goed gedefinieerd en minder taakgericht. Men moet meer zijn eigen koers uitzetten.